1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z dynią i matchą

Babka z dynią i matchą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka z dynią i matchą, czyli moja propozycja zdrowego urozmaicenia tradycyjnej babki. Ciasto jest proste do wykonania a  efekt wizualny zaskakuje! :) Tworzy go jesienne zestawienie kolorów matchy i dyni! Dynia to jeden z symboli jesieni, a zarazem zdrowy i pyszny składnik sezonowej diety, z którego można wyczarować dosłownie wszystko! Matcha natomiast, uważana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Z takimi super składnikami musi być pysznie! :) Polecamy wszystkim!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Prostokątną foremkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie kolejno dodawaj jajka, po każdym dokładnie miksując ciasto.

  • Krok 3

    Dodaj cukier z wanilią i mleko.

  • Krok 4

    Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 5

    Dodaj składniki suche do mokrych i delikatnie wymieszaj szpatułką.

  • Krok 6

    Ciasto podziel na połowę. Do jednej połowy dodaj puree z dyni, a do drugiej herbatę matcha.

  • Krok 7

    Do foremki dodawaj naprzemiennie ciasto z dynią i z matchą. Następnie za pomocą wykałaczki zrób w cieście zygzaki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut.

  • Krok 8

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • Krok 1

    Herbatę wymieszaj z cukrem pudrem. Posyp babkę zielonym cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej