1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Odwracane ciasto kokosowe z mango

Odwracane ciasto kokosowe z mango

odwracane ciasto kokosowe z mango - Wszystkiego Słodkiego
odwracane ciasto kokosowe z mango - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Odwracane ciasto kokosowe z mango to moja najnowsza propozycja pysznego, owocowego wypieku! Wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto jest miękkie w konsystencji i przyjemnie delikatne w smaku. Uda się każdemu amatorowi wypieków - jest naprawdę proste do wykonania! ☕ Idealne do popołudniowej kawy albo na weekendowy podwieczorek. Spróbuj! 💛


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Syrop kokosowy:

  • Krok 1

    Mleko kokosowe i cukier umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Następnie zmniejsz grzanie i gotuj jeszcze ok. 1 minutę. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ostaw do wystudzenia.

    mleko kokosowe i cukier w rondelku, obok cytryna przekrojona na pół

Przygotowanie ciasta kokosowego z mango:

  • Krok 2

    Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym, aby nieco zmiękły.

    Mango umyj, obierz ze skórki i pokrój w poprzek na plastry. Plastry mango ułóż szczelnie na dnie formy, zalej syropem kokosowym i wstaw do lodówki.

    plasterki mango ułożone na dnie tortownicy
  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 3

    Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj pastę waniliową.

    masło utarte z cukrem w miseczce, obok dwa jajka w drugiej miseczce
  • Krok 4

    Wymieszaj ze sobą suche składniki i dodaj je do masy razem z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi.

    masło utarte z cukrem i jajkami w miseczce, obok mąka pszenna w drugiej miseczce
  • Krok 5

    Wymieszaj do połączenia składników.

    masa na ciasto kokosowe w miseczce ze szpatułką
  • Krok 6

    Rozłóż masę równomiernie na mango, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do lekkiego przestudzenia (ok. 10-15 min).

    Następnie wyłóż ciasto przykładając paterę do formy i obracając ją do góry nogami. Zdejmij obręcz i dno formy, usuń papier do pieczenia i odstaw ciasto do wystudzenia.

    tortownica z wyłożonymi na dno plastrami mango polanymi syropem kokosowym i częścią ciasta kokosowego wyłożonego na wierzch, obok miseczka z resztą ciasta kokosowego i szpatułką
  • Natalia poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/odwracane-ciasto-kokosowe-z-mango

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej