Odwracane ciasto kokosowe z mango


Odwracane ciasto kokosowe z mango, to moja najnowsza propozycja pysznego, owocowego wypieku! Wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto jest miękkie w konsystencji i przyjemnie delikatne w smaku. Uda się każdemu amatorowi wypieków - jest naprawdę proste do wykonania! Idealne do popołudniowej kawy albo na weekendowy podwieczorek. Spróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Syrop kokosowy:
-
Krok 1
Mleko i cukier umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i zagotuj. Następnie zmniejsz grzanie i gotuj jeszcze ok. 1 min. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ostaw do wystudzenia.
Ciasto:
-
Krok 2
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym aby nieco zmiękły. Mango umyj, obierz ze skórki i pokrój w poprzek na plastry. Plastry mango ułóż szczelnie na dnie formy, zalej syropem kokosowym i wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu, dodaj pastę waniliową.
-
Krok 4
Wymieszaj ze sobą suche składniki, dodaj je do masy razem z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
-
Krok 5
Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 6
Rozłóż masę równomiernie na mango, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min. Po upieczeniu odstaw ciasto do lekkiego przestudzenia (ok. 10-15 min). Następnie wyłóż ciasto przykładając paterę do formy i obracając ją do góry nogami. Zdejmij obręcz i dno formy, usuń papier do pieczenia, odstaw ciasto do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze