1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki cynamonowe (rollsy)

Bułeczki cynamonowe (rollsy)

bułeczki cynamonowe rollsy ślimaczki wszystkiego słodkiego
bułeczki cynamonowe rollsy ślimaczki wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Bułeczki cynamonowe (rollsy), inaczej cinnabons to wypiek, który przywędrował do nas ze Skandynawii, gdzie tradycyjnie jadane są jako dodatek do kubka gorącej, czarnej kawy.

Ich przygotowanie nie wymaga magicznych umiejętności cukierniczych. Wbrew przeciwnie! Wykorzystując podstawowe składniki takie jak mąka, mleko, drożdże i cukier tworzysz bazę z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu smarujesz cynamonowo-cukrowym nadzieniem, zawijasz w roladki i… tniesz w poprzek na plasterki.

Bułeczki możesz układać na blasze do pieczenia w regularnych odstępach lub blisko siebie. W drugiej opcji otrzymasz wersję cynamonowego „rwanego” ciasta. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z cytrynowym lukrem lub polewą na bazie kremowego serka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego na bułeczki cynamonowe (rollsy):

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

  • Krok 2

    Dodaj ciepłe mleko i jajka- w temperaturze pokojowej.

  • Krok 3

    Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do połączenia się składników.

  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę.

  • Krok 5

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko zagnieć, uformuj kulkę i podziel na dwie części.

Nadzienie cynamonowe:

  • Krok 7

    Rozpuszczone masło wymieszaj cukrem, cynamonem i pastą z wanilii.

  • Krok 8

    Obie porcje ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm i posmaruj cynamonowym nadzieniem.

  • Krok 9

    Z prostojąta utocz wałek.

  • Krok 10

    Podziel go nożem na około 2 centymetrowe paski.

  • Krok 11

    Każdą z części wyłóż na formę do pieczenia ciastek. Bułeczkę lekko dociśnij, by nieco ją uformować w okrągły kształt. Przykryj ściereczką i odstaw do ponowanego wyrośnięcia na około 20-30 minut w ciepłe miejsce.

    Przed pieczeniem posmaryj wymieszanym jajkiem z wodą.

  • Magda poleca

    Praktyczna forma do pieczenia z powłoką nieprzywierającą, która idealnie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki są równomiernie wypieczone.

Lukier:

  • Krok 12

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 20 - 25 minut, do zrumienienia.

    Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki polej przygotowanym lukrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-cynamonowe-rollsy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej