1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Waniliowe ciasto z borówkami

Waniliowe ciasto z borówkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Waniliowe ciasto z borówkami to moja propozycja na wiosenny deser. :) Ciasto jest maślane, delikatne i pięknie pachnie. Zastanawiałam się, jaka polewa będzie pasowała do wanilii i borówek… Kremowy serek ze śmietanką idealnie podkreślił delikatną kwaskowatość owoców! Gotowe ciasto obsypałam świeżymi borówkami i delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. Proste, szybkie i bardzo smaczne.Serdecznie zapraszam na moje waniliowe ciasto z borówkami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij.

  • Krok 3

    Do miski przełóż masło, cukier i cukier z wanilią. Dokładnie miksuj, aż do uzyskania jasnego i puszystego kremu.

  • Krok 4

    Ciągle mieszając dodawaj po jednym żółtku.

  • Krok 5

    Gdy masa będzie jednolita stopniowo wsypuj do niej przesiane mąki i proszek do pieczenia.

  • Krok 6

    Delikatnie wmieszaj ubite białka i borówki (zostawiając kilka do dekoracji). Ciasto przełóż do formy. Piecz przez około 30-35 minut, do momentu wyrośnięcia i zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Krem śmietankowy:

  • Krok 7

    Serek, śmietankę i cukier puder zmiksuj. Masę wyłóż na wystudzone ciasto i równomiernie rozsmaruj. Aby uzyskać na górze ciekawy wzór wykorzystaj szpatułkę z ząbkami. Udekoruj borówkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej