1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Pavlova Banoffee

Pavlova Banoffee

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pavlova Banoffee to elegancja sama w sobie. Smak bananów doskonale komponuje się ze słodkim sosem toffi i bitą śmietaną. Jeśli chcesz wywołać zachwyt na twarzach Waszych gości, koniecznie wypróbuj ten przepis. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka ubij na sztywną pianę.

  • Krok 3

    Pod koniec ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

  • Krok 4

    Następnie dodaj łyżkę octu i zmiksuj. Na końcu dodaj przesianą skrobię i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Masę bezową wyłóż na papier do pieczenia, formując kulę, a jej boki uformuj szpatułką ruchami z dołu do góry.

  • Krok 6

    Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po 4 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz przez 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw na noc w piekarniku.

Masa bananowa:

  • Krok 1

    Banany pokrój na kawałki. Przełóż je do miseczki, polej wyciśniętym sokiem z cytryny i wymieszaj.

  • Krok 2

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając śmietan-fix.

Dekorowanie:

  • Krok 1

    Upieczony blat delikatnie przełóż na paterę i polej zimnym sosem

  • Krok 2

    Na sosie poukładaj banany, a następnie przykryj je ubitą śmietanką.

  • Krok 3

    Wierzch oprósz kakao.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej