Pavlova Banoffee
Beza Pavlova Banoffee to elegancja sama w sobie. Smak bananów doskonale komponuje się ze słodkim sosem toffi i bitą śmietaną. Jeśli chcesz wywołać zachwyt na twarzach gości, koniecznie wypróbuj ten przepis. ❤️
A może zainteresują Cię także nasze porady, jak zrobić idealną bezę? :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy do Pavlova Banoffee:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Krok 3
Pod koniec ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
-
Krok 4
Następnie dodaj łyżkę octu i zmiksuj. Na końcu dodaj przesianą skrobię i wszystko delikatnie wymieszaj.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.
-
Krok 5
Masę bezową wyłóż na papier do pieczenia, formując kulę, a jej boki uformuj szpatułką ruchami z dołu do góry.
-
Krok 6
Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po 4 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz przez 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw na noc w piekarniku.
Masa bananowa:
-
Krok 7
Banany pokrój na kawałki. Przełóż je do miseczki, polej wyciśniętym sokiem z cytryny i wymieszaj.
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając śmietan-fix.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym jej konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
Dekorowanie:
-
Krok 9
Upieczony blat delikatnie przełóż na paterę i polej zimnym sosem toffi.
-
Krok 10
Na sosie poukładaj banany, a następnie przykryj je ubitą śmietanką.
-
Krok 11
Wierzch oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/pavlova-banoffee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze