Dynia to królowa jesieni i nieodłączna ozdoba Halloween. 🎃 Dzięki dość delikatnemu smakowi pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Z jej użyciem przygotujesz, m.in.: zupy, risotto (dyniotto), curry, sernik, muffinki, placki oraz popularną w kawiarniach pumpkin spice latte. ☕
Wbrew obiegowej opinii dynia to nie warzywo, tylko owoc.😲 I to owoc całkiem zdrowy, bo mało kaloryczny, bogaty w błonnik i witaminy z grupy B (zwłaszcza beta karoten)! 100 g dyni to zaledwie 31-33 kcal i aż 2,8 g błonnika.
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, desery, placuszki i przetwory z dyni, którymi zachwycisz wszystkich domowników! 😃🍰
9 pomysłów na wykorzystanie dyni w ciastach, deserach i nie tylko
- Przygotuj pyszny i wilgotny sernik dyniowy
- Upiecz muffinki dyniowe
- Domowy chleb dyniowy i bułki z dynią
- Krem dyniowy do ciasta
- Zrób przetwory z dyni
- Tiramisu dyniowe
- Przygotuj ciasta z dynią bez glutenu
- Placki (placuszki) z dyni
- Puree z dyni
1. Przygotuj pyszny i wilgotny sernik dyniowy
Dzięki dyni sernik zyskuje aksamitną konsystencję oraz delikatny, nietuzinkowy smak i aromat. Dynia nadaje również pięknego, pomarańczowego koloru, więc Twój sernik będzie się pięknie prezentował na stole. 😄
-
Przepisy na sernik dyniowy:
Zobacz przepis na dyniowy sernik z musem śliwkowym
Zobacz przepis na wegański sernik dyniowy bez pieczenia
2. Upiecz muffinki dyniowe
Dynia idealnie nadaje się jako dodatek do muffinek, nadając im wilgotności. Do tego rozgrzewające korzenne przyprawy i mała, słodka przekąska na jesienne popołudnia gotowa!
-
Kilka pomysłów na muffinki:
Zobacz przepis na muffiny dyniowe z orzechową kruszonką
Zobacz przepis na babeczki dyniowe
Zobacz przepis na małe babeczki dyniowo-sernikowe
3. Domowy chleb dyniowy i bułki z dynią
Dynię wykorzystasz nie tylko do słodkich wypieków, ale także do chlebów i bułek! 🍞
-
Zobacz nasze inspiracje na pieczywo z dynią:
Sprawdź przepis na dyniowy chlebek odrywany
Sprawdź przepis na chleb dyniowy
Sprawdź przepis na zawijane bułeczki dyniowe
4. Krem dyniowy do ciasta
Krem dyniowy z przyprawą Pumpkin Pie możesz wykorzystać do przełożenia bezy, biszkoptu, ciasta marchewkowego oraz do dekorowania muffinek.
-
Przepis na krem dyniowy:
Zobacz przepis na dyniowy krem wykorzystany w bezie z pieczonymi śliwkami
5. Zrób przetwory z dyni
Dynia znakomicie nadaje się do przygotowania przetworów. Możesz zawekować gotowaną lub pieczoną dynię (najlepiej nadaje się do tego dynia hokkaido) - wskazówki, jak przygotować puree z dyni do mrożenia lub do słoików znajdziesz poniżej.
Dynię możesz też mieszać z innymi owocami, przygotowując słodkie marmolady, powidła i konfitury. To świetny dodatek do kanapek, a także do jesiennych i świątecznych ciast! 🍎 🎃
-
Zainspiruj się naszym przepisem na marmoladę:
Zobacz przepis na marmoladę jabłkowo-dyniową
6. Tiramisu dyniowe
Dyniowe tiramisu do jesienna odmiana klasycznego włoskiego deseru. Krem z dyni z delikatną pomarańczowo-cynamonową nutą idealnie łączy się z biszkoptami i kawą. Spróbuj koniecznie!
-
Przepis na tiramisu z dynią:
Zobacz przepis na tiramisu dyniowe
7. Przygotuj ciasta z dynią bez glutenu
Dynia to również świetny dodatek do wypieków bezglutenowych! Jeśli ograniczasz lub eliminujesz gluten, to koniecznie wypróbuj nasze przepisy. 🎃
-
Bezglutenowe przepisy z królową jesieni:
Zobacz przepis na bezglutenowe ciasto z dyni z polewą z białej czekolady
Zobacz przepis na tarta dyniowa bez glutenu i cukru
Zobacz przepis na muffinki dyniowe bez cukru
8. Placki (placuszki) z dyni
Chcesz wykorzystać dynię do przygotowania szybkiego śniadania lub kolacji? Nic prostszego - przygotuj placuszki dyniowe! Takie placki to świetna alternatywa dla kanapek czy owsianek, jeśli te zdążyły Ci się trochę znudzić. 😉
-
Przepis na placki z dyni:
Sprawdź przepis na amerykańskie placuszki dyniowe
9. Przygotuj puree z dyni
Miąższ dyni możesz zetrzeć bezpośrednio do ciasta, ale wygodniejsze wydaje się być przygotowanie puree. Jego nadmiar możesz poporcjować, zamrozić lub zawekować i wykorzystać w dowolnym momencie.
Pieczenie: W tym przepisie Pieczone puree z dyni przeczytasz, jak upiec dynię i przygotować z niej puree.
Gotowanie: Dynię umyj, odkrój twardą skórkę, wyjmij pestki i pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz usuwać skórki, ponieważ nadaje się do jedzenia. Dynię przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj, aż będzie miękka. Gdy przestygnie, zblenduj na puree.
Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni
Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę o tym:
- w jaki sposób wykorzystać poszczególne odmiany dyni,
- jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała oraz
- jak wykorzystać dynię, która jest ogromna,
to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Pump it up - Wszystko co musisz wiedzieć o dyni!
Oprócz miąższu dyni w kuchni możesz wykorzystać także pestki dyni. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona są bardziej kaloryczne niż miąższ, więc miej to na uwadze. Posypuj nimi sałatki, zupy, domowy chleb i ciasteczka. 🍪
Zajrzyj również po więcej przepisów na ciasta, desery i przetwory z dynią.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-zrobic-z-dyni-9-pysznych-pomyslow-na-dynie |
Komentarze