1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Co zrobić z dyni? 9 pysznych pomysłów na dynię

Co zrobić z dyni? 9 pysznych pomysłów na dynię

Tarta dyniowa z wyciętym kawałkiem na paterze, tarta na spodzie z mielonych migdałów, pestek dyni i daktyli, z wypełnieniem z dyni hokkaido z pomarańczowo-imbirową nutą - wszystkiego słodkiego
Tarta dyniowa z wyciętym kawałkiem na paterze, tarta na spodzie z mielonych migdałów, pestek dyni i daktyli, z wypełnieniem z dyni hokkaido z pomarańczowo-imbirową nutą - wszystkiego słodkiego
Zaktualizowano:

Dynia to królowa jesieni i nieodłączna ozdoba Halloween. 🎃 Dzięki dość delikatnemu smakowi pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Z jej użyciem przygotujesz, m.in.: zupy, risotto (dyniotto), curry, sernik, muffinki, placki oraz popularną w kawiarniach pumpkin spice latte. ☕

Wbrew obiegowej opinii dynia to nie warzywo, tylko owoc.😲 I to owoc całkiem zdrowy, bo mało kaloryczny, bogaty w błonnik i witaminy z grupy B (zwłaszcza beta karoten)! 100 g dyni to zaledwie 31-33 kcal i aż 2,8 g błonnika. 


Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, desery, placuszki i przetwory z dyni, którymi zachwycisz wszystkich domowników! 😃🍰


9 pomysłów na wykorzystanie dyni w ciastach, deserach i nie tylko

  1. Przygotuj pyszny i wilgotny sernik dyniowy
  2. Upiecz muffinki dyniowe
  3. Domowy chleb dyniowy i bułki z dynią
  4. Krem dyniowy do ciasta 
  5. Zrób przetwory z dyni
  6. Tiramisu dyniowe
  7. Przygotuj ciasta z dynią bez glutenu
  8. Placki (placuszki) z dyni
  9. Puree z dyni 

1. Przygotuj pyszny i wilgotny sernik dyniowy

Dzięki dyni sernik zyskuje aksamitną konsystencję oraz delikatny, nietuzinkowy smak i aromat. Dynia nadaje również pięknego, pomarańczowego koloru, więc Twój sernik będzie się pięknie prezentował na stole. 😄


2. Upiecz muffinki dyniowe

Dynia idealnie nadaje się jako dodatek do muffinek, nadając im wilgotności. Do tego rozgrzewające korzenne przyprawy i mała, słodka przekąska na jesienne popołudnia gotowa!


3. Domowy chleb dyniowy i bułki z dynią

Dynię wykorzystasz nie tylko do słodkich wypieków, ale także do chlebów i bułek! 🍞


4. Krem dyniowy do ciasta

Krem dyniowy z przyprawą Pumpkin Pie możesz wykorzystać do przełożenia bezy, biszkoptu, ciasta marchewkowego oraz do dekorowania muffinek.

  • Przepis na krem dyniowy:

    Zobacz przepis na dyniowy krem wykorzystany w bezie z pieczonymi śliwkami

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego

5. Zrób przetwory z dyni

Dynia znakomicie nadaje się do przygotowania przetworów. Możesz zawekować gotowaną lub pieczoną dynię (najlepiej nadaje się do tego dynia hokkaido) - wskazówki, jak przygotować puree z dyni do mrożenia lub do słoików znajdziesz poniżej. 

Dynię możesz też mieszać z innymi owocami, przygotowując słodkie marmolady, powidła i konfitury. To świetny dodatek do kanapek, a także do jesiennych i świątecznych ciast! 🍎 🎃


6. Tiramisu dyniowe

Dyniowe tiramisu do jesienna odmiana klasycznego włoskiego deseru. Krem z dyni z delikatną pomarańczowo-cynamonową nutą idealnie łączy się z biszkoptami i kawą. Spróbuj koniecznie!


7. Przygotuj ciasta z dynią bez glutenu

Dynia to również świetny dodatek do wypieków bezglutenowych! Jeśli ograniczasz lub eliminujesz gluten, to koniecznie wypróbuj nasze przepisy. 🎃


8. Placki (placuszki) z dyni

Chcesz wykorzystać dynię do przygotowania szybkiego śniadania lub kolacji? Nic prostszego - przygotuj placuszki dyniowe! Takie placki to świetna alternatywa dla kanapek czy owsianek, jeśli te zdążyły Ci się trochę znudzić. 😉


9. Przygotuj puree z dyni

Miąższ dyni możesz zetrzeć bezpośrednio do ciasta, ale wygodniejsze wydaje się być przygotowanie puree. Jego nadmiar możesz poporcjować, zamrozić lub zawekować i wykorzystać w dowolnym momencie.

Pieczenie: W tym przepisie Pieczone puree z dyni przeczytasz, jak upiec dynię i przygotować z niej puree. 

Gotowanie: Dynię umyj, odkrój twardą skórkę, wyjmij pestki i pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz usuwać skórki, ponieważ nadaje się do jedzenia. Dynię przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj, aż będzie miękka. Gdy przestygnie, zblenduj na puree.


Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni

Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę o tym:

  • w jaki sposób wykorzystać poszczególne odmiany dyni, 
  • jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała oraz
  • jak wykorzystać dynię, która jest ogromna,

to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Pump it up - Wszystko co musisz wiedzieć o dyni!

Oprócz miąższu dyni w kuchni możesz wykorzystać także pestki dyni. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona są bardziej kaloryczne niż miąższ, więc miej to na uwadze. Posypuj nimi sałatki, zupy, domowy chleb i ciasteczka. 🍪

Zajrzyj również po więcej przepisów na ciasta, desery i przetwory z dynią

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-zrobic-z-dyni-9-pysznych-pomyslow-na-dynie

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej