1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z majonezem

Babka z majonezem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka Wielkanocna to klasyka polskiego, świątecznego stołu. Tym razem podaję przepis na bardzo popularną babkę z… majonezem. Wyszła puszysta, wilgotna i po prostu pyszna! Obsypana cukrem pudrem lub polukrowana, nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Formę do babki wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 170˚C.

  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem i cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz je z masą.

  • Krok 4

    Następnie stopniowo dodawaj majonez.

  • Krok 5

    Na końcu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

  • Krok 7

    Po upieczeniu delikatnie wyjmij babkę z formy. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i białymi różyczkami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej