Babki i ciasta ucierane

Babka z majonezem

babka z majonezem

Babka z majonezem

  • 01:00
  • 14
  • Łatwy
01:00
14
Łatwy

Babka Wielkanocna to klasyka polskiego, świątecznego stołu. Tym razem podaję przepis na bardzo popularną babkę z… majonezem. Wyszła puszysta, wilgotna i po prostu pyszna! Obsypana cukrem pudrem lub polukrowana, nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości. :)

Składniki

Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 200 g majonezu
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Różyczki białe Dr. Oetkera
Wskazówki

Babka z majonezem

Krok 1

Formę do babki wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 170˚C.

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem i cukrem wanilinowym.

Krok 3

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz je z masą.

Krok 4

Następnie stopniowo dodawaj majonez.

Krok 5

Na końcu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

Krok 6

Ciasto przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

Krok 7

Po upieczeniu delikatnie wyjmij babkę z formy. Odstaw do wystudzenia.

Krok 8

Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i białymi różyczkami.

Składniki
Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 200 g majonezu
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Różyczki białe Dr. Oetkera
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:00
20
Średni
Sękacz na blaszce
Wszystkiego słodkiego
01:00
16
Łatwy
Ciasto wiewiórka