1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z majonezem

Babka z majonezem

babka z majonezem posypana cukrem pudrem i udekorowana jadalnymi różyczkami z opłatka od dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babka Wielkanocna 🐇 to klasyka polskiego, świątecznego stołu. Tym razem podaję przepis na bardzo popularną babkę z… majonezem. Wyszła puszysta, wilgotna i po prostu pyszna! Obsypana cukrem pudrem lub polukrowana nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości. :)

Poznaj nasze przepisy na ciasta wielkanocne i ciesz się ich smakiem! 🐇 Koniecznie sprawdź nasza proadę - jak udekorować babkę wielkanocną


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki z majonezem:

  • Krok 1

    Formę do babki wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 170˚C.

  • Może się przydać

    Zapraszamy do naszego sklepu Wszystkiego Słodkiego po formy do pieczenia babek o różnej wielkości.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem i cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz je z masą.

  • Krok 4

    Następnie stopniowo dodawaj majonez.

  • Krok 5

    Na końcu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

  • Krok 7

    Po upieczeniu delikatnie wyjmij babkę z formy. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem (lub lukrem) i białymi różyczkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-z-majonezem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej