1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Tres Leches - ciasto potrójnie mleczne

Tres Leches - ciasto potrójnie mleczne

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Meksykańskie TRES LECHES 🥛 🥛 🥛 to, bardzo popularne w krajach latynoskich, potrójnie mleczne ciasto, którym zachwycisz nie tylko wielbicieli podróży! Jego sekretem jest delikatny, BARDZO wilgotny biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka.

Wyjątkowość tego ciasta tkwi w prostocie. Z dodatkiem malin, czereśni czy innych sezonowych owoców wprost nie można nie zakochać się w tym cieście🍒 ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

     

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

     

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą.

    mąka pszenna przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą Dr. Oetkera
  • Krok 2

     

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilią. 

     

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i zmiksuj na jednolitą konsystencję.

    miękkie masło, cukier, żółtka, Ekstrakt z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 3

     

    Dodaj mleko i zmiksuj.

    Masa może wyglądać na zważoną ale to normalne zachowanie się masy.

    Następnie dodaj mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj tylko do połączenia się składników.

     

    mleko
  • Krok 4

     

     

    Na koniec ubij pianę z białek i wmieszaj ją równomiernie do ciasta.

     

    * Do ubicia piany z białek, wykorzystałam dziś ciekawą funkcję w naszym robocie. Można w niej ustawić ubijanie białek tak aby piana była idealnie ubita a nie przebita i nie trzeba co chwilę zaglądać do misy aby to sprawdzić.

     

    Wybierając funkcję „białka jaj” dodałam białka do misy, po czym robot zważył je i dobrał odpowiednio czas ubijania, wystarczyło tylko ustawić pokrętło we właściwym trybie (M/A) i poczekać aż robot wykona resztę za mnie. Dokładnie wiedziałam kiedy piana była już gotowa, ponieważ robot sam zatrzymał miksowanie w odpowiednim momencie i dodatkowo wyświetlił informację na wyświetlaczu.

    piana z białek ubita dzięki funkcji sensor control plus Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 5

     

    Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz ok 35 minut, do suchego patyczka.

     

    Po upieczeniu odstaw do przestudzenia na ok 10-15 minut.

    fomra 26 cm z ciastem ucieranym

Nasączenie:

  • Krok 6

     

    W międzyczasie wymieszaj ze sobą dokładnie śmietankę, mleko skondensowane słodzone i niesłodzone.

    mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane niesłodzone, śmietanka do nasączenia ciasta
  • Krok 7

     

    Przestudzone ale jeszcze ciepłe ciasto najlepiej od razu przełóż na paterę, nakłuj gęsto patyczkiem a następnie stopniowo nasączaj ciasto mleczną mieszanką. Nie obawiaj się, że jest jej za dużo, ciasto powinno wchłonąć całą porcję.

     

    Następnie wstaw je do lodówki na około 2-3 h do schłodzenia.

    ciasto ucierane, mleczna mieszanka do przygotowania cista tres leches

Bita śmietana:

  • Krok 8

     

    Po tym czasie większą porcję schłodzonej śmietanki ubij na sztywno, wyłóż równomiernie na wierzch ciasta i oprósz cynamonem. Podawaj koniecznie ze świeżymi owocami, świetnie pasują tu czereśnie, maliny czy kwaskowate porzeczki.

    ciasto tres leches z bitą śmietaną i cynamonem Dr. Oetkera

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej