Prosty chlebek bananowy
Chlebek bananowy to ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i pełnią smaków. Banany zapewniają ciastu idealną, wilgotną konsystencję, a cukier trzcinowy połączony z daktylami daje wspaniałą słodycz! Waniliowego aromatu nadaje chlebkowi ekstrakt naturalny z serii "Ze świata natury" od Dr. Oetkera. Jeżeli jeszcze nie jedliście chlebka bananowego, to koniecznie musicie wypróbować ten przepsi! Ciasto będzie idealne jako deser, ale sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Serdecznie zapraszam po przepis. :)
Zastanawiasz się, co zrobić z dojrzałych bananów? Poznaj nasze sprawdzone propozycje na ciasta i desery!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chlebka bananowego:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę o wymiarach 27 cm x 8 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Od dziś keksówka z regulacją długości od 20 cm do 35 cm dopasuje się do Twoich wypieków, a nie odwrotnie! Wykonana z czarnej blachy zapobiegającej przywieraniu. Forma ma 5 lat gwarancji.
-
Krok 2
Masło utarzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym do otrzymania puszystej konsystencji.
-
Krok 3
Do utartej masy dodawaj stopniowo jajka, miksując dokładnie mikserem. Przesiej sodę i mąkę. Stopniowo dodawaj mąkę i sodę i zmiksuj do połączenia.
-
Krok 4
Banany pokrój i rozgnieć delikatnie widelcem, pozostawiając większe kawałki owoców. Banany i pokrojone daktyle delikatnie wmieszaj do masy.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wystudź na kratce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/prosty-chlebek-bananowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze