1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Prosty chlebek bananowy

Prosty chlebek bananowy

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chlebek bananowy to ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i pełnią smaków. Banany zapewniają ciastu idealną, wilgotną konsystencję, a cukier trzcinowy połączony z daktylami daje wspaniałą słodycz! Waniliowego aromatu nadaje chlebkowi ekstrakt naturalny z serii "Ze świata natury" od Dr. Oetkera. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie spróbować! Ciasto będzie idealne jako deser, ale sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Serdecznie zapraszam po przepis :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę o długości 27 cm x 8 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło utarzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym do otrzymania puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Do utartej masy dodawaj stopniowo jajka, miksując dokładnie mikserem. Przesiej sodę i mąkę. Stopniowo dodawaj mąkę i sodę i zmiksuj do połączenia.

  • Krok 4

    Banany pokrój i rozgnieć delikatnie widelcem, pozostawiając większe kawałki owoców. Banany i pokrojone daktyle delikatnie wmieszaj do masy.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto wystudź na kratce.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej