Wisząca babka
                
                
    Czy na hasło „wisząca babka” wyobrażasz sobie najbardziej delikatne, biszkoptowe ciasto, jakie tylko istnieje? Jeśli do tej pory nie znałaś tego określenia, koniecznie zajrzyj do mojego przepisu🍰
Do przygotowania ciasta warto wykorzystać specjalną formę z kominem i nóżkami – babkę po upieczeniu odwracamy w formie do góry nogami i w taki „wiszący” sposób studzimy. Dzięki temu, po wyciągnięciu z formy jest wyjątkowo delikatna i puszysta. Dodatek wody i oleju sprawia, że wisząca babka długo zachowuje świeżość.
Szukasz pomysłu na niecodzienną babkę na zbliżającą się Wielkanoc? 🐣Przygotuj wiszącą babkę, która oczaruje wszystkich przy świątecznym stole i sprawi, że spotkanie z bliskimi będzie wyjątkowe.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Łatwy
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Wisząca babka
- 
    
    
    
    
Krok 1
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z połową porcji cukru i szczyptą soli ubij na jasną, puszystą masę. W oddzilenej misce ubij białka na sztywną pianę z drugą połową cukru.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 2
Proszek do pieczenia i cukier z wanilią wymieszaj z mąką pszenną.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 3
Zmniejsz obroty i przelej wodę z olejem oraz bardzo krótko suche składniki, tylko do połączenia składników.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 4
Na końcu wmieszaj delikatnie ubite białka.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 5
Ciasto przelej do formy z kominem do wiszącej babki.
            
            
            
         - 
    
        
Forma do pieczenia na nóżkach Wilton
Forma do babki wiszącej (biszkoptu) na nóżkach. Dzięki tej foremce babka stanie się twoim popisowym ciastem❣️
                - 
    
    
    
    
Krok 6
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 45 minut.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 7
Po upieczeniu odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 8
Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzątkiem. Gotowym lukrem udekoruj babkę. Przed podaniem udekoruj owocami.
            
            
            
         
Dekoracja
Podoba Ci się dekoracja mojej wiszącej babki? Tutaj znajdziesz przepis na ekspresowy, jadalny mech z mikrofali, który wykorzystałam.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/wiszaca-babka | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze