1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. FIT
  4. Proteinowe ciasto marchewkowe

Proteinowe ciasto marchewkowe

Proteinowe ciasto marchewkowe z waniliowym kremem i orzechami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Proteinowe ciasto marchewkowe z waniliowym kremem i orzechami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szukasz przepisu na zdrowy deser bez cukru, który naprawdę smakuje? To proteinowe ciasto marchewkowe to idealne połączenie zdrowej rozpusty i porządnej porcji białka – czyli marzenie każdego, kto lubi jeść dobrze i czuć się dobrze.

Miękkie, wilgotne, z chrupiącymi orzechami, korzenną nutą i słodyczą marchwi 🧁🥕 – ale bez cukrowej bomby! Zamiast tego: naturalny skyr, mąka owsiana, ksylitol i erytrytol, i nagle masz fit wypiek, który można zjeść nawet po treningu. Albo przed. Albo... zamiast treningu 😎 Dodatkowa porcja białka w kremie? Już się robi! Zobacz, jak łatwo przygotować proteinowy krem na ciasto marchewkowe!

Proteinowe ciasto marchewkowe jeszcze nigdy nie było tak pyszne i... uzależniające. Zrób raz, a będziesz piec co tydzień – ostrzegałam 😅 

Kliknij po przepis i odkryj, że fit ciasto marchewkowe może być Twoim nowym ulubionym deserem. Biceps nie ucierpi, a dusza się ucieszy 😇💚

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Proteinowe ciasto marchewkowe:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę pszenną z mąką owsianą.

    Na blacie kuchennym opakowanie mąki pszennej. Obok w miseczce mąka pszenna oraz mąka owsiana.
  • Krok 2

    Ubij białka. Następnie utrzyj żółtka z ksylitolem i erytrytolem. Ucieraj do uzyskania puszystej konsystencji.

    Dodaj skyr, mąki, sodę, proszek i cynamon.

     

    Na blacie kuchennym składniki proteinowe ciasto marchewkowe.
  • Krok 3

    Delikatnie wmieszaj startą marchewkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Dodaj rozpuszczone masło.

    W misce starta marchewka. Na desce pokrojone orzechy i rodzynki.
  • Krok 4

    Wmieszaj ubite białka do masy.

    W jednej misce ubite białka. Obok z ciastem marchewkowym.
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 23 x 33 cm i piecz przez około 35 minut w temperaturze 170°C.

    Ciasto przed upieczeniem w formie.
  • Krok 6

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    Upieczone proteinowe ciasto marchewkowe.

Krem proteinowy na ciasto:

  • Krok 7

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

    Na blacie kuchennym żelatyna Dr.
  • Krok 8

    Podgrzej żelatynę i zmiksuj ją krótko z napojem proteinowym*. Odstaw ją do lodówki do schłodzenia i po około 30 minutach zacznij ubijać dodając śmietan-fix.

    *Ja użyłam napój proteinowy waniliowy, słodzony słodzikiem.

    W misce napój proteinowy. Obok opakowanie śmietan-fix.
  • Krok 9

    Ubity krem rozłóż równomiernie na cieście i posyp posiekanymi orzechami.

    Na blacie ciasto marchewkowe.  Obok na drewnianej desce pokrojone orzechy,
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-fit/proteinowe-ciasto-marchewkowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej