Bez glutenu

Bezglutenowe pączki z ksylitolem

pączki bezglutenowe z ksylitolem

Bezglutenowe pączki z ksylitolem

  • 01:00
  • 25
  • Łatwy
01:00
25
Łatwy

Bezglutenowe pączki z ksylitolem, czyli pączki w nieco odchudzonej wersji! Zbliżający się Tłusty Czwartek, ale też cały karnawał to idealny czas, aby przygotować ten znany i lubiany deser! Mój sekret pysznego ciasta to dodanie twarogu sernikowego, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i puszyste. Po prostu musicie wypróbować, aby przekonać się jak świetnie smakują!  Zamiast cukru użyłam ksylitolu - pączki są równie słodkie, ale mają znacznie mniej kalorii Po usmażeniu, aby wzbogacić smak, posypałam je słodkim cynamonem. Mini pączusie "na raz" gotowe! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

Pączki:
  • 3 jajka
  • 50 g Cukru brzozowego ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 20 g Cukru brzozowego ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
  • 5 g Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Wskazówki

Pączki:

Krok 1

Jajka ubij z ksylitolem do jasnej i puszystej konsystencji. aj.

jajka i ksylitol
Krok 2

Następnie dodaj sól oraz twaróg i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp przesianą mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wymieszaj. 

Krok 3

Następnie formuj kulki i wrzucaj na olej nagrzany do 175°C. Zrumienione pączki układaj na ręczniku papierowym.

Dekorowanie:

Krok 4

Wymieszaj ksylitol z cynamonem. Mieszanką obsyp pączki.

Składniki
Pączki:
  • 3 jajka
  • 50 g Cukru brzozowego ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 20 g Cukru brzozowego ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
  • 5 g Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna
Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado