Wegańskie

Wegański pudding karmelowy z czekoladą

weganski pudding karmelowy z czekoladą i daktylami oraz mlekiem kokosowym

Wegański pudding karmelowy z czekoladą

  • 00:30
  • 3
  • Łatwy
00:30
3
Łatwy

Pudding to deser, kojarzony głównie z krajami anglosaskimi. Przygotowując go w wersji wegańskiej na bazie mleka kokosowego i migdałowego otrzymasz naturalne i pożywne śniadanie lub podwieczorek! Chcesz aby deser wyglądał efektownie? Wystudzony pudding udekoruj mlekiem kokosowym, posiekaną gorzką czekoladą i słodkimi daktylami! 😊

Składniki

Wegański pudding:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki mleka kokosowego
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pokrojonych daktyli
Wskazówki

Krok 1

Krok 1

  Połowę mleka kokosowego przełóż do garnka. Dodaj cukier kokosowy i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 12-15 minut.

Mleko kokosowe w garnku z cukrem kokosowym i szczyptą soli.
Krok 2

 Skrobię kukurydzianą dokładnie rozmieszaj z mlekiem migdałowym i ekstraktem z wanilii.

Karmel kokosowy w garnku na kuchence dwupalnikowej do zabudowy Bosch. Obok ekstrakt z wanilią Dr. Oetkera, skrobia kukurydziana i mleko migdałowe.
Krok 3

Do garnka dodaj pozostałą część mleka kokosowego oraz rozmieszaną skrobię z mlekiem migdałowym i ekstraktem z wanilii.

Rozmieszana skrobia z mlekiem migdałowym i ekstraktem z wanilii oraz garnek ze składnikami do puddingu wegańskiego.
Krok 4

Podgrzewaj cały czas mieszając, do uzyskania budyniowej konsystencji.

Pudding karmelowy w garnku przygotowany na kuchence dwupalnikowej firmy Bosch.
Krok 5

Przelej pudding do miseczek i odstaw do wystudzenia.

Wegański pudding karmelowy w miseczkach.
Krok 6

Udekoruj mlekiem kokosowym, pokrojoną gorzką czekoladą i daktylami.

Dekorowanie wegańskiego puddingu karmelowego.
Składniki
Wegański pudding:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki mleka kokosowego
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pokrojonych daktyli
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni
Wegański makowiec