1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tarta marcepanowa bez mleka i jajek

Tarta marcepanowa bez mleka i jajek

Wegańska tarta marcepanowa z żurawiną i płatkami migdałów na złotej kratce do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska tarta marcepanowa z żurawiną i płatkami migdałów na złotej kratce do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Cóż może być bardziej świątecznego niż marcepan? Połączenie marcepanu i żurawiny 🥰 Nie od dziś wiadomo, że duet słodkie-kwaśne to zwiastun idealnego deseru!

Tym razem zamknęłam go w świątecznej tarcie bez mleka i jajek - delikatny spód z dodatkiem mąki migdałowej, która nadaje ciastu niesamowitej kruchości, wypełniony najlepszym i domowym nadzieniem z marcepanu. Zachęcam do przygotowania masy od podstaw - zmielone migdały w połączeniu z likierem amaretto i aquafabą zapiekamy z dodatkiem świeżej żurawiny i płątków migdałów. Już czuję ten zapach!😋

Wegańska tarta marcepanowa z żurawiną to moja propozycja na świąteczny stół. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na wigilijnym stole 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód migdałowy:

  • Krok 1

    Margarynę rozetrzyj z cukrem.

    W misie robota kuchennego firmy Bosch - masło, obok w miseczce - cukier.
  • Krok 2

    Dodaj do niej mąkę pszenną, migdałową oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć. Pod koniec dodawaj napój sojowy, do uzyskania jednolitego ciasta.

    W misie roztarty cukier z masłem. Obok w miseczkach: mąka pszenna, mąka migdałowa, napój sojowy. A na drewnianej łyżeczce - szczypta soli.
  • Krok 3

    Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.

    Zagniecione migdałowe, wegańskie ciasto kruche.
  • Krok 4

    Rozwałkuj schłodzone ciasto podsypując je mąką, a następnie wypełnij nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Piecz ciasto przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    Rozwałkowane wegańskie migdałowe ciasto kruche i przełożone do formy na tartę.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Perforowana forma do tarty, ułatwi przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Posiada wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc.

Krem migdałowy:

  • Krok 5

    Mąkę migdałową zblenduj z cukrem pudrem, ekstraktem migdałowym i amaretto. Kiedy krem będzie jednolity zacznij stopniowo dodawać aquafabę do uzyskania bardziej luźnej konsystencji.

    W blenderze mąka migdałowa. Obok ekstrakt naturalny Dr. Oetkera. W miskach cukier puder i aquafaba. A w szklaneczce amaretto.
  • Krok 6

    Przełóż krem na upieczony spód.

    Gotowy krem marcepanowy w miseczce.
  • Krok 7

    Na wierzchu ułóż świeżą żurawinę i posyp płatkami migdałów.

    Krem migdałowy wyłożony na wegańskiej tarcie, posypanej żurawiną i płatkami migdałów.
  • Krok 8

    Piecz tartę przez około 35 minut w temperaturze 170°C.

    Upieczone roślinna tarta marcepanowa z żurawiną i płatkami migdałów.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/tarta-marcepanowa-bez-mleka-i-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej