1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Granola

Granola

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Granola jest słodka, sycąca i zdrowa. Do jej wykonania można użyć ulubionych orzechów, białego sezamu, płatków owsianych, miodu i suszonych owoców (np. żurawiny, ale można też wybrać np. rodzynki, morele lub śliwki). Dla lepszego smaku dołącz do przepisu Cukier z cynamonem. Lekka cynamonowa nuta delikatnie urozmaica smak. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Granola:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój na duże kawałki orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie. Do miseczki przesyp sezam i płatki owsiane.

  • Krok 2

    Do płatków wsyp orzechy, sezam, cukier z cynamonem i wymieszaj.

  • Krok 3

    Do tak przygotowanych płatków dolej miód i dokładnie wymieszaj. Mieszankę płatków rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut, mieszając granolę co 10 minut.

  • Krok 4

    Upieczoną granolę wyciągnij z piekarnika, a następnie dodaj żurawinę. Wystudzoną mieszankę przesyp do słoiczka.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej