Biszkopty i rolady

Bezglutenowa rolada czekoladowo- pomarańczowa z orzechami

bezglutenowa rolada czekoladowo-pomarańczowa

Bezglutenowa rolada czekoladowo- pomarańczowa z orzechami

  • 04:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
14
Średni

Pyszna rolada czekoladowo - pomarańczowa z orzechami laskowymi, z myślą o wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej (dla osób, którym wszelkie diety są obce będzie równie pyszna). Połączenie kremu z mascarpone, orzechów w karmelu oraz intensywnego w smaku, wilgotnego ciasta z dodatkiem gorzkiej czekolady zapewnia niesamowity efekt końcowy! Istny raj dla podniebienia a dodatkowo świetna zabawa przy pieczeniu.

Składniki

Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
Orzechy laskowe w karmelu:
  • 120 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
Krem:
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • ciemne kakao Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę z wyposażenia piernika wyłóż papierem do pieczenia

Krok 2

Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.

Krok 3

Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.

Krok 4

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę.

Krok 5

Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste.

Krok 6

Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek.

Krok 7

Ubite białka delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki do masy czekoladowej.

Krok 8

Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze. Piecz je przez około 20 minut.

Krok 9

Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika.

Krok 10

Ściereczkę kuchenną oprósz kakao, przełóż ją na ciasto i delikatnie zawiń na kształt rolady.

Krok 11

Tak przygotowane ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Orzechy laskowe w karmelu:

Krok 12

Orzechy laskowe upraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać.

Krok 13

Przełóż je na ręcznik papierowy i pocieraj do momentu, aż orzechy zostaną pozbawione skórki.

Krok 14

Cukier i wodę przełóż do garnka i podgrzewaj (nie mieszając) do momentu rozpuszczenia cukru i nabrania bursztynowego odcienia.

Krok 15

Orzechy dodaj do karmelu i przełóż na papier do pieczenia.

Krok 16

Zostaw je do wystudzenia, a następnie zblenduj w malakserze (kilka orzechów odłóż do dekoracji).

Krem:

Krok 17

Ubij śmietankę, mascarpone i cukier puder.

Krok 18

Dodaj ekstrakt, zblendowane orzechy i krótko wymieszaj.

Krok 19

Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem orzechowy, zostawiając czystą krawędź szerokości około 2 cm.

Krok 20

Zawiń ciasto, udekoruj orzechami i pozostaw je do schłodzenia na kilka godzin w lodówce.

Składniki
Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
Orzechy laskowe w karmelu:
  • 120 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
Krem:
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • ciemne kakao Dr. Oetkera
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady