1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Bezglutenowa rolada czekoladowo- pomarańczowa z orzechami

Bezglutenowa rolada czekoladowo- pomarańczowa z orzechami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszna rolada czekoladowo - pomarańczowa z orzechami laskowymi, z myślą o wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej (dla osób, którym wszelkie diety są obce będzie równie pyszna). Połączenie kremu z mascarpone, orzechów w karmelu oraz intensywnego w smaku, wilgotnego ciasta z dodatkiem gorzkiej czekolady zapewnia niesamowity efekt końcowy! Istny raj dla podniebienia a dodatkowo świetna zabawa przy pieczeniu.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę z wyposażenia piernika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.

    na palniku kuchenki nad garnkiem miska z czekoladą
  • Krok 2

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę.

    w szklanej misce ubite białka
  • Krok 3

    Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste.

    w szklanej misce żółtka z cukrem
  • Krok 4

    Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek.

    na blacie mikser ręczny i miski z utartymi żółtkami oraz roztopioną czekoladą
  • Krok 5

    Ubite białka delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki do masy czekoladowej.

    w szklanej misce masa czekoladowa na biszkopt
  • Krok 6

    Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze. Piecz je przez około 20 minut.

    na blaszce z wyposażenia piekarnika nieupieczone ciasto na roladę biszkoptową
  • Krok 7

    Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika.

    upieczone ciasto biszkoptowe na czekoladową roladę na formie do pieczenia
  • Krok 8

    Ściereczkę kuchenną oprósz kakao. 

    na kuchennej ściereczce oprószone kakao, miseczka z kakao oraz sitko
  • Krok 9

    Przełóż ją na ciasto i delikatnie zawiń na kształt rolady. Tak przygotowane ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    na kuchennej ściereczce biszkoptowe ciasto zwijane w roladę

Orzechy laskowe w karmelu:

  • Krok 10

    Orzechy laskowe upraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać.

    na kuchence patelnia z prażonymi orzechami laskowymi
  • Krok 11

    Przełóż je na ręcznik papierowy i pocieraj do momentu, aż orzechy zostaną pozbawione skórki.

    na ręczniku papierowym uprażone orzechy laskowe
  • Krok 12

    Cukier i wodę przełóż do garnka i podgrzewaj (nie mieszając) do momentu rozpuszczenia cukru i nabrania bursztynowego odcienia.

    na kuchence patelnia z karmelem obok szklana miseczka z orzechami laskowymi bez skórki
  • Krok 13

    Orzechy dodaj do karmelu i przełóż na papier do pieczenia.

    na papierze do pieczenia orzechy laskowe bez skórki w karmelu
  • Krok 14

    Zostaw je do wystudzenia, a następnie zblenduj w malakserze (kilka orzechów odłóż do dekoracji).

    orzechy laskowe w karmelu bez skórki z karmelem

Krem:

  • Krok 15

    Ubij śmietankę, mascarpone i cukier puder.

    na blacie szklana miska z ubitą śmietanką i mikserem, ekstrakt pomarańczowy Dr. Oetkera obok pokruszone orzechy z karmelem
  • Krok 16

    Dodaj ekstrakt, zblendowane orzechy i krótko wymieszaj szpatułką.

    upieczone ciasto na kakaową roladę bez glutenu
  • Krok 17

    Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem orzechowy, zostawiając czystą krawędź szerokości około 2 cm.

    blat rolady smarowany kremem orzechowym
  • Krok 18

    Zawiń ciasto, udekoruj orzechami i pozostaw je do schłodzenia na kilka godzin w lodówce.

    zawinięta bezglutenowa rolada czekoladowo pomarańczowa z orzechami laskowymi

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej