Bezglutenowa rolada czekoladowo - pomarańczowa z orzechami
Pyszna rolada czekoladowo - pomarańczowa z orzechami laskowymi 🌰 🍊 powstała z myślą o wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej. Dla osób, którym wszelkie diety są obce będzie równie pyszna. 😉
Połączenie kremu z mascarpone, orzechów w karmelu oraz intensywnego w smaku, wilgotnego ciasta z dodatkiem gorzkiej czekolady zapewnia niesamowity efekt końcowy! Istny raj dla podniebienia, a dodatkowo świetna zabawa przy pieczeniu. 😄
Sprawdź przy okazji nasz poradnik - jak upiec idealny biszkopt! 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu na roladę czekoladową:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę z wyposażenia piernika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Krok 3
Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste.
-
Krok 4
Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek.
-
Krok 5
Ubite białka delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki do masy czekoladowej.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do delikatnego mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.
-
Krok 6
Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze. Piecz je przez około 20 minut.
-
Krok 7
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika.
-
Krok 8
Ściereczkę kuchenną oprósz kakao.
-
Krok 9
Przełóż ją na ciasto i delikatnie zawiń na kształt rolady. Tak przygotowane ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Orzechy laskowe w karmelu:
-
Krok 10
Orzechy laskowe upraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać.
-
Krok 11
Przełóż je na ręcznik papierowy i pocieraj do momentu, aż orzechy zostaną pozbawione skórki.
-
Krok 12
Cukier i wodę przełóż do garnka i podgrzewaj (nie mieszając) do momentu rozpuszczenia cukru i nabrania bursztynowego odcienia.
-
Krok 13
Orzechy dodaj do karmelu i przełóż na papier do pieczenia.
-
Krok 14
Zostaw je do wystudzenia, a następnie zblenduj w malakserze (kilka orzechów odłóż do dekoracji).
Krem pomarańczowo-orzechowy:
-
Krok 15
Ubij śmietankę, mascarpone i cukier puder.
-
Krok 16
Dodaj ekstrakt pomarańczowy i zblendowane orzechy, krótko wymieszaj szpatułką.
-
Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker
Naturalny ekstrakt wprost ze słodkich brazylijskich pomarańczy! Płynna konsystencja pozwala na aromatyzowanie wypieków, deserów, napojów i sosów. Nie zawiera alkoholu.
-
Krok 17
Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem pomarańczowo-orzechowy, zostawiając czystą krawędź szerokości około 2 cm.
-
Krok 18
Zawiń ciasto, udekoruj orzechami i pozostaw je do schłodzenia na kilka godzin w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/bezglutenowa-rolada-czekoladowo-pomaranczowa-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze