1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Z owocami
  4. Biszkopt z galaretką i truskawkami

Biszkopt z galaretką i truskawkami

biszkopt z galaretką i truskawkami
biszkopt z galaretką i truskawkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Zapraszam na letni, owocowy powrót do przeszłości! Zaznaczam, że ciasto nie jest niczym wyszukanym😜, ale przywołuje najmilsze wspomnienia wakacji u babci i podwieczorku niespiesznie pałaszowanego w ogrodzie. Przyznać się, w którym domu było to najczęściej przygotowywane ciasto wakacyjną porą🏖️?

Biszkopt z galaretką i truskawkami to ponadczasowy klasyk. Jeśli wydaje Wam się, że to ciasto odeszło do lamusa, poczęstujcie nim swoich domowników. Gwarantuję, że wrócą z prośbą o kolejny kawałek. Moje dzieci nie mogły się powstrzymać i cała blaszka zniknęła w jedno popołudnie 😉

Wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju długo zachowa świeżość, a dodatek budyniu waniliowego nada mu cudowny aromat. Truskawki właśnie o tej porze roku smakują najlepiej 😍🍓, a wiadomo nie od dziś, że zatopione w galaretce tworzą duet idealny👌🏻 Co ważne, biszkopt z galaretką i truskawkami przygotujesz w szybki i prosty sposób, nie spędzając całego słonecznego dnia w kuchni.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto biszkoptowe:

  • Krok 1

    Dno formy do pieczenia o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    Forma prostokątna duża Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Pyszne ciasto najlepiej przygotować w dużej formie! Prostokątna tortownica z serii Back-Trend od Dr. Oetkera posiada dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole. Dzięki zamykanemu brzegowi gotowe ciasto z łatwością wyjmiesz z formy.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek, przygotuj pozostałe składniki.

    W robocie kuchennym Bosch białka, na blacie składniki na biszkopt
  • Krok 3

    Białka ubij na pianę, stopniowo dosypując cukier. Miksuj do momentu uzyskania sztywnej piany. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do ubitej piany. Na końcu delikatnie wmieszaj suche składniki.

    w misie robota kuchennego bosch ubite białka obok miseczka z żółtkami oraz mąką
  • Krok 4

    Przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do formy.

    w formie Dr. Oetker z odpinanym rantem ciasto biszkoptowe przed pieczeniem
  • Krok 5

    Piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. W tym czasie najpiej rozpuścić już galaretki i odstawić do schłodzenia do lodówki.

    w prostokątnej formie Dr. Oetkera upieczony spód biszkoptowy

Galaretka z truskawkami:

  • Krok 6

    Upieczony i wystudzony biszkopt wytnij z formy, przełóż do góry dnaem, odklejając papier do pieczenia. Ciasto wyłóż do czystej formy, nalepiej do górny dnem.

    przygotowywane ciasto z galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami
  • Krok 7

    Galaretki rozpuść w 1l wrzątku, mieszaj do rozpuszczenia się galaretki. Odstaw do lodówki, co jakiś czas mieszając. Biszkopt nasącz wystudzoną galaretką. Umyte i  osuszone truskawki przekrój na pół i układaj na cieście.

    opakowania galaretek truskawkowych dr. oetkera na biszkopt z galaretka i truskawkami
  • Krok 8

    Ciasto zalej tężejącą galaretką. Pamietaj, że konsystenja galaretki musi być żelowa, inaczej spłynie i wsiąknie w ciasto.

    w dużej formie z prostokątnej Dr.Oetkera Przygotowany biszkopt z galaretką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-z-owocami/biszkopt-z-galaretka-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej