Biszkopt z galaretką i truskawkami
Zapraszam na letni, owocowy powrót do przeszłości! Zaznaczam, że ciasto nie jest niczym wyszukanym😜, ale przywołuje najmilsze wspomnienia wakacji u babci i podwieczorku niespiesznie pałaszowanego w ogrodzie. Przyznać się, w którym domu było to najczęściej przygotowywane ciasto wakacyjną porą🏖️?
Biszkopt z galaretką i truskawkami to ponadczasowy klasyk. Jeśli wydaje Wam się, że to ciasto odeszło do lamusa, poczęstujcie nim swoich domowników. Gwarantuję, że wrócą z prośbą o kolejny kawałek. Moje dzieci nie mogły się powstrzymać i cała blaszka zniknęła w jedno popołudnie 😉
Wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju długo zachowa świeżość, a dodatek budyniu waniliowego nada mu cudowny aromat. Truskawki właśnie o tej porze roku smakują najlepiej 😍🍓, a wiadomo nie od dziś, że zatopione w galaretce tworzą duet idealny👌🏻 Co ważne, biszkopt z galaretką i truskawkami przygotujesz w szybki i prosty sposób, nie spędzając całego słonecznego dnia w kuchni.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto biszkoptowe:
-
Krok 1
Dno formy do pieczenia o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Pyszne ciasto najlepiej przygotować w dużej formie! Prostokątna tortownica z serii Back-Trend od Dr. Oetkera posiada dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole. Dzięki zamykanemu brzegowi gotowe ciasto z łatwością wyjmiesz z formy.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek, przygotuj pozostałe składniki.
-
Krok 3
Białka ubij na pianę, stopniowo dosypując cukier. Miksuj do momentu uzyskania sztywnej piany. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do ubitej piany. Na końcu delikatnie wmieszaj suche składniki.
-
Krok 4
Przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do formy.
-
Krok 5
Piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. W tym czasie najpiej rozpuścić już galaretki i odstawić do schłodzenia do lodówki.
Galaretka z truskawkami:
-
Krok 6
Upieczony i wystudzony biszkopt wytnij z formy, przełóż do góry dnaem, odklejając papier do pieczenia. Ciasto wyłóż do czystej formy, nalepiej do górny dnem.
-
Krok 7
Galaretki rozpuść w 1l wrzątku, mieszaj do rozpuszczenia się galaretki. Odstaw do lodówki, co jakiś czas mieszając. Biszkopt nasącz wystudzoną galaretką. Umyte i osuszone truskawki przekrój na pół i układaj na cieście.
-
Krok 8
Ciasto zalej tężejącą galaretką. Pamietaj, że konsystenja galaretki musi być żelowa, inaczej spłynie i wsiąknie w ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-z-owocami/biszkopt-z-galaretka-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze