1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

rolada biszkoptowa z owocami wszystkiego słodkiego
rolada biszkoptowa z owocami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rolada biszkoptowa z mascarpone, czereśniami i sosem czekoladowym – słodka historia lata zawinięta w puszysty biszkopt🍒🍒🍒

Nie chcę nic sugerować, ale jeśli miałby powstać deser, który potrafi poprawić humor lepiej niż najlepsza oferta wczasów last minute – to byłaby właśnie ta rolada biszkoptowa z mascarpone, czereśniami i czekoladą.

Puszysty biszkopt? Jest. Kremowe mascarpone, który smakuje jak upragnione przytulenie? Jest. Soczyste czereśnie, które przypominają lato i dzieciństwo u babci? Są. A na to wszystko gładki, błyszczący sos czekoladowy, który nie pyta „czy chcesz?”, tylko mówi „masz i jedz”🍫

To ciasto, które wygląda niewinnie, ale wywołuje błogi uśmiech już przy pierwszym kęsie i „czy jest jeszcze kawałek?” przy ostatnim 😋 Idealne na każdą okazję – od urodzin po „wtorek, bo zasłużyłam”.

Rolada z mascarpone, czereśniami i czekoladą to ciasto, które nie pyta, tylko rozumie.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkoptowa rolada

  • Krok 1

    Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść.

    Rozgrzej piekarnik do 170°C.

    rozpuszczone masło i wyłożona papierem forma na roladę
  • Krok 2

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.

    w miseczce mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią
  • Krok 3

    Białka ubij z cukrem na sztywno, zmniejsz obroty, dodaj żółtka.

  • Krok 4

    Na końcu dodaj przesiane suche skłaniki i zmiksuj krótko.

    w misie masa biszkoptowa na roladę
  • Krok 5

    Ciasto wyłóż równomiernie na papier.

    na formie z wyposażenia piekarnika wyłożone ciasto na biszkoptową roladę
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekanika i piecz około 13 minut.

    piekarnik bosch
  • Krok 7

    Upieczoną roladę przełóż na bawełnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.

    na blaszce upieczone ciasto na roladę biszkoptową
  • Krok 8

    Owiń biszkopt wzdłuż dłuższego boku i pozostaw w ściereczce do wystudzenia.

    zawinięta rolada przed wyłożeniem kremem

Sos czekoladowy

  • Krok 9

    Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Wymieszaj po kilku minutach.

    czekolada callebaut w kaletkach i śmietanka w naczyniu
  • Krok 10

    Śmietankę z mascarpone i  przesianym cukrem pudrem ubij na sztywno.

    ubity krem mascarpone
  • Krok 11

    Roladę wyłóż kremem, polej czekoladą i wyłóż owoce.

    Zawiń wzdłóż dłuższego boku i odstaw do schłodzenia, przynajmniej na godzinę.

    blat biszkoptu na roladę wyłożony kremem mascarpone, czereśniami iczekoladą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/rolada-biszkoptowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej