Rolada biszkoptowa



Rolada biszkoptowa z mascarpone, czereśniami i sosem czekoladowym – słodka historia lata zawinięta w puszysty biszkopt🍒🍒🍒
Nie chcę nic sugerować, ale jeśli miałby powstać deser, który potrafi poprawić humor lepiej niż najlepsza oferta wczasów last minute – to byłaby właśnie ta rolada biszkoptowa z mascarpone, czereśniami i czekoladą.
Puszysty biszkopt? Jest. Kremowe mascarpone, który smakuje jak upragnione przytulenie? Jest. Soczyste czereśnie, które przypominają lato i dzieciństwo u babci? Są. A na to wszystko gładki, błyszczący sos czekoladowy, który nie pyta „czy chcesz?”, tylko mówi „masz i jedz”🍫
To ciasto, które wygląda niewinnie, ale wywołuje błogi uśmiech już przy pierwszym kęsie i „czy jest jeszcze kawałek?” przy ostatnim 😋 Idealne na każdą okazję – od urodzin po „wtorek, bo zasłużyłam”.
Rolada z mascarpone, czereśniami i czekoladą to ciasto, które nie pyta, tylko rozumie.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkoptowa rolada
-
Krok 1
Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
-
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
-
Krok 3
Białka ubij z cukrem na sztywno, zmniejsz obroty, dodaj żółtka.
-
Krok 4
Na końcu dodaj przesiane suche skłaniki i zmiksuj krótko.
-
Krok 5
Ciasto wyłóż równomiernie na papier.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekanika i piecz około 13 minut.
-
Krok 7
Upieczoną roladę przełóż na bawełnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
-
Krok 8
Owiń biszkopt wzdłuż dłuższego boku i pozostaw w ściereczce do wystudzenia.
Sos czekoladowy
-
Krok 9
Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Wymieszaj po kilku minutach.
-
Krok 10
Śmietankę z mascarpone i przesianym cukrem pudrem ubij na sztywno.
-
Krok 11
Roladę wyłóż kremem, polej czekoladą i wyłóż owoce.
Zawiń wzdłóż dłuższego boku i odstaw do schłodzenia, przynajmniej na godzinę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/rolada-biszkoptowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze