Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą
Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą jest orzeźwiające i mocno owocowe. Cytrynowy biszkopt nadaje ciastu nie tylko aromatu, ale i struktury – jest miękki i puszysty. Krem z białej czekolady i śmietanki szybko tężeje dzięki dodatkowi żelatyny w listkach. Najoryginalniejsza warstwa ciasta – krem jagodowy przygotowałam na bazie jagód, serka mascarpone, kremówki i – dla usztywnienia – przezroczystej galaretki o lekko cytrynowym smaku. Ciasto po całkowitym stężeniu wygląda przepięknie, jagody oddają mu swój cały urok i :) Kiedy deser całkowicie stężeje w lodówce, dekoruję go pozostałymi owocami i obsypuję cukrem pudrem. Po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się piękny układ kolejnych warstw. Ciasto będzie idealnym deserem na nadchodzący, dłuższy weekend – będzie także pięknie prezentować się w czasie wiosenno-letnich słodkich bufetów. Zapraszam na ciacho! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt cytrynowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Oddziel białko od żółtka. Białko ubij z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec dodaj ekstrakt i wymieszaj. Dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 3
Przesiej mąki i delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej.
-
Krok 4
Masę przełóż do formy i piecz przez około 12-15 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do przestudzenia.
Krem z białej czekolady:
-
Krok 5
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden listek po drugim.
-
Może się przydać
Żelatyna w listkach, która doskonale rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek!
-
Krok 6
Białą czekoladę drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka i zalej 100 ml śmietanki. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw.
-
Krok 7
Odsącz listki żelatyny w dłoni i dodaj je do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Ubij pozostałe 50 ml śmietanki. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do zimnej masy z białą czekoladą.
-
Krok 9
Gdy krem zacznie tężeć, przelej go na biszkopt cytrynowy i pozostaw do stężenia w lodówce.
Krem jagodowy:
-
Krok 10
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. Uwaga: 200 ml galaretki wykorzystam do usztywnienia kremu jagodowego, a pozostałą część - na górę ciasta.
-
Krok 11
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji.
-
Krok 12
Do ubitej masy dodaj jagody i wymieszaj.
-
Krok 13
Łyżkę ubitej masy śmietanowej dodaj do 200 ml wystudzonej galaretki i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 14
Do jagodowej masy wlewaj stopniowo galaretkę, ciągle mieszając.
-
Krok 15
Masę wylej na krem z białej czekolady i wstaw do lodówki do stężenia.
-
Krok 16
Gdy krem jagodowy stężeje, wylej na ciasto pozostałe 200 ml galaretki. Ciasto wstaw do lodówki.
Dekoracja:
-
Krok 17
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylej na płaską powierzchnię (może to być deska do krojenia).
-
Krok 18
Czekoladę wstaw na kilka minut do lodówki. Gdy zacznie twardnieć, za pomocą noża zeskrob czekoladę z deski, tworząc wiórki. Wiórkami czekolady udekoruj górę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka jagód (można użyć borówek).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-cytrynowe-z-kremem-jagodowym-i-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze