1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą jest orzeźwiające i mocno owocowe. Cytrynowy biszkopt nadaje ciastu nie tylko aromatu, ale i struktury – jest miękki i puszysty. Krem z białej czekolady i śmietanki szybko tężeje dzięki dodatkowi żelatyny w listkach. Najoryginalniejsza warstwa ciasta – krem jagodowy przygotowałam na bazie jagód, serka mascarpone, kremówki i – dla usztywnienia – przezroczystej galaretki o lekko cytrynowym smaku.  Ciasto po całkowitym stężeniu wygląda przepięknie, jagody oddają mu swój cały urok i  :) Kiedy deser całkowicie stężeje w lodówce, dekoruję go pozostałymi owocami i obsypuję cukrem pudrem. Po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się piękny układ kolejnych warstw. Ciasto będzie idealnym deserem na nadchodzący, dłuższy weekend – będzie także pięknie prezentować się w czasie wiosenno-letnich słodkich bufetów. Zapraszam na ciacho! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt cytrynowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Oddziel białko od żółtka. Białko ubij z cukrem i cukrem ze skórką cytrynową do uzyskania sztywnej piany. Dodaj żółtko i delikatnie wymieszałam.

  • Krok 3

    Przesiej mąki i delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej.

  • Krok 4

    Masę przełóż do formy i piecz przez około 12-15 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do przestudzenia.

Krem z białej czekolady:

  • Krok 1

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden listek po drugim.

  • Krok 2

    Białą czekoladę drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka i zalej 100 ml śmietanki. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw.

  • Krok 3

    Odsącz listki żelatyny w dłoni i dodaj je do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 4

    Ubij pozostałe 50 ml śmietanki. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do zimnej masy z białą czekoladą.

  • Krok 5

    Gdy krem zacznie tężeć, przelej go na biszkopt cytrynowy i pozostaw do stężenia w lodówce.

Krem jagodowy:

  • Krok 1

    Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. Uwaga: 200 ml galaretki wykorzystam do usztywnienia kremu jagodowego, a pozostałą część - na górę ciasta.

  • Krok 2

    Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Do ubitej masy dodaj jagody i wymieszaj.

  • Krok 4

    Łyżkę ubitej masy śmietanowej dodaj do 200 ml wystudzonej galaretki i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Do jagodowej masy wlewaj stopniowo galaretkę, ciągle mieszając.

  • Krok 6

    Masę wylej na krem z białej czekolady i wstaw do lodówki do stężenia.

  • Krok 7

    Gdy krem jagodowy stężeje, wylej na ciasto pozostałe 200 ml galaretki. Ciasto wstaw do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 1

    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylej na płaską powierzchnię (może to być deska do krojenia).

  • Krok 2

    Czekoladę wstaw na kilka minut do lodówki. Gdy zacznie twardnieć, za pomocą noża zeskrob czekoladę z deski, tworząc wiórki. Wiórkami czekolady udekoruj górę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka jagód (można użyć borówek).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej