1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bezglutenowy jasny

Biszkopt bezglutenowy jasny

biszkopt bezglutenowy jasny
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Biszkopt bezglutenowy jasny to kolejna, pyszna wersja podstawy dla niejednego ciasta. Miłośnicy smaku czekoladowego mieli już okazję przetestować wariant z kakao, dziś pora na biszkopt jasny, z nutą wanilii. Jego uniwersalny smak doskonale skomponuje się z niejednym kremem, czy owocowym dodatkiem. Największą zaletą, jest puszystość ciasta, na której bardzo mi zależało.Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt bezglutenowy:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170 C.

    tortownica
  • Krok 2

    Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

    maka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia bez glutenu
  • Krok 3

    Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

    białko z cukrem
  • Krok 4

    Następnie dodaj kolejno żółtka i ubij jeszcze przez chwilę.

    żółtka
  • Krok 5

    Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w dwóch-trzech partiach dodaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

    masa biszkoptowa, cukier z wanilią

* Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej