Biszkopty i rolady

Biszkopt bezglutenowy jasny

biszkopt bezglutenowy jasny

Biszkopt bezglutenowy jasny

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
12
Łatwy

Biszkopt bezglutenowy jasny to kolejna, pyszna wersja podstawy dla niejednego ciasta. Miłośnicy smaku czekoladowego mieli już okazję przetestować wariant z kakao, dziś pora na biszkopt jasny, z nutą wanilii. Jego uniwersalny smak doskonale skomponuje się z niejednym kremem, czy owocowym dodatkiem. Największą zaletą, jest puszystość ciasta, na której bardzo mi zależało.Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 90 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z Wanilią z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
  • 140 g cukru
Wskazówki

Biszkopt bezglutenowy jasny

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170 C.

tortownica

Biszkopt bezglutenowy jasny

Krok 2

Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

maka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia bez glutenu

Biszkopt bezglutenowy jasny

Krok 3

Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

białko z cukrem

Biszkopt bezglutenowy jasny

Krok 4

Następnie dodaj kolejno żółtka i ubij jeszcze przez chwilę.

żółtka

Biszkopt bezglutenowy jasny

Krok 5

Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w dwóch-trzech partiach dodaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

masa biszkoptowa, cukier z wanilią

* Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.

Składniki
Składniki:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 90 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z Wanilią z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
  • 140 g cukru
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady