1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bezglutenowy jasny

Biszkopt bezglutenowy jasny

biszkopt bezglutenowy jasny na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
biszkopt bezglutenowy jasny na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 11 ocen

Biszkopt bezglutenowy jasny to kolejna pyszna wersja podstawy dla niejednego ciasta. 🎂 Miłośnicy smaku czekoladowego mieli już okazję przetestować wariant z kakao, dziś pora na biszkopt jasny z nutą wanilii. Jego uniwersalny smak doskonale skomponuje się z niejednym kremem czy owocowym dodatkiem. Największą zaletą jest puszystość ciasta, na której bardzo mi zależało. Polecam! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu bezglutenowego jasnego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.

    tortownica z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia tortów, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

    mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia bez glutenu
  • Krok 3

    Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

    białka jaj i cukier w osobnych miskach, obok mieszadła miksera
  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę.

    żółtka jaj w miseczce
  • Krok 5

    Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w 2-3 partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek. 

    masa biszkoptowa w misce z dodanym cukrem z wanilią, obok opakowanie cukru z wanilią dr. oetkera
  • Krok 6

    Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

    upieczony biszkopt bezglutenowy jasny studzony na papierze do pieczenia

Porada:

⭐ Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, dlatego warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bezglutenowy-jasny

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej