Biszkopt bezglutenowy jasny
Biszkopt bezglutenowy jasny to kolejna pyszna wersja podstawy dla niejednego ciasta. 🎂 Miłośnicy smaku czekoladowego mieli już okazję przetestować wariant z kakao, dziś pora na biszkopt jasny z nutą wanilii. Jego uniwersalny smak doskonale skomponuje się z niejednym kremem czy owocowym dodatkiem. Największą zaletą jest puszystość ciasta, na której bardzo mi zależało. Polecam! ❤️
Wypróbuj także nasz przepis na biszkopt bezglutenowey ciemny
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu bezglutenowego jasnego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia tortów, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.
-
Krok 3
Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę.
-
Krok 5
Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w 2-3 partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek.
-
Krok 6
Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.
Porada:
⭐ Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, dlatego warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bezglutenowy-jasny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 3
Komentarze