1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Rolada biszkoptowa bezglutenowa

Rolada biszkoptowa bezglutenowa

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rolada biszkoptowa bezglutenowa z brzoskwiniami. Bazę stanowi bezglutenowy, prosty biszkopt, do którego możesz wykorzystać ulubione dodatki: kremy, bitą śmietanę, owoce... :) Biszkopt jest delikatniejszy i cieńszy niż w klasycznej wersji, do której wykorzystuje się mąkę pszenną, ale pomimo tego jest puszysty i bardzo, bardzo smaczny! Dziś dodałam śmietankowy krem i brzoskwinie. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha do pieczenia
  • Krok 2

    Obie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

    maki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.

    białka i żółtka
  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno żółtka ciągle ubijając. Do masy z żółtkami dodaj cukier puder razem z cukrem z wanilią i jeszcze przez chwilę ubijaj. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatuły lub rózgi.

    cukie puder z cukrem z wanilią
  • Krok 5

    Gotową masę rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

  • Krok 6

    W międzyczasie przygotuj czystą ściereczkę i oprósz ją cukrem pudrem. Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę.

  • Krok 7

    Upieczony biszkopt delikatnie przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zwiń w ściereczkę zaginając dłuższy bok do środka. Odłóż do wystudzenia.

    upieczony biszkopt zwiniety w roladę

Krem:

  • Krok 8

    Gdy biszkopt wystygnie, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Zmiksuj wszystko dokładnie przez krótką chwilę

  • Krok 9

    Biszkopt ostrożnie rozwiń, wyłóż na niego krem a następnie posyp kawałkami brzoskwiń i dociśnij je do kremu. Całość zwiń w roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. *do rolady możesz użyć nie tylko brzoskwiń ale również innych ulubionych owoców


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej