Biszkopt bezglutenowy ciemny
Biszkopt bezglutenowy ciemny może stanowić pyszną podstawę wielu ciast. Jest to idealna alternatywa klasycznego przepisu dla osób, które ograniczają gluten. Biszkopt kakaowy jest puszysty, świetnie nadaje się, m.in. do tortów i ciast z kremem. Polecam! 🎂
Sprawdź rónież nasz przepis na biszkopt bezglutenowy jasny!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kakaowego biszkoptu bezglutenowego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia tortów, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W 2-3 partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie do ich połączenia. Pamiętaj, żeby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek.
-
Krok 4
Gotową masę na biszkopt kakaowy przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.
Porada:
⭐ Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie. Jeśli to zauważysz, warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bezglutenowy-ciemny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze