Biszkopt bezglutenowy ciemny
![biszkopt bezglutenowy kakaowy - wszystkiego słodkiego](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/201920/biszkopt-bezglutenowy-ciemny.jpg)
![biszkopt bezglutenowy kakaowy - wszystkiego słodkiego](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/201920/biszkopt-bezglutenowy-ciemny.jpg)
![Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/202349/logo.png)
Biszkopt bezglutenowy ciemny może stanowić pyszną podstawę wielu ciast. Jest to idealna alternatywa klasycznego przepisu dla osób, które ograniczają gluten. Biszkopt kakaowy jest puszysty, świetnie nadaje się, m.in. do tortów i ciast z kremem. Polecam! 🎂
Sprawdź rónież nasz przepis na biszkopt bezglutenowy jasny!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kakaowego biszkoptu bezglutenowego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia tortów, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W 2-3 partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie do ich połączenia. Pamiętaj, żeby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek.
-
Krok 4
Gotową masę na biszkopt kakaowy przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.
Porada:
⭐ Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie. Jeśli to zauważysz, warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bezglutenowy-ciemny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze