Biszkopt bezglutenowy ciemny

Biszkopt bezglutenowy ciemny może stanowić pyszną, kakaową podstawę wielu ciast. Jest to idealna alternatywa klasycznego przepisu, dla osób, które ograniczają gluten. Biszkopt jest puszysty, świetnie nadaje się min. do tortów i ciast z kremem. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170 C.
-
Krok 2
Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch-trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia. Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, jeśli to zauważysz warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze