1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bezglutenowy ciemny

Biszkopt bezglutenowy ciemny

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Biszkopt bezglutenowy ciemny może stanowić pyszną, kakaową podstawę wielu ciast. Jest to idealna alternatywa klasycznego przepisu, dla osób, które ograniczają gluten. Biszkopt jest puszysty, świetnie nadaje się min. do tortów i ciast z kremem. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170 C.

    tortownica
  • Krok 2

    Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

    białka z cukrem
  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch-trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia. Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, jeśli to zauważysz warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.

    żółtka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej