1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt bezglutenowy ciemny

Biszkopt bezglutenowy ciemny

biszkopt bezglutenowy kakaowy - wszystkiego słodkiego
biszkopt bezglutenowy kakaowy - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Biszkopt bezglutenowy ciemny może stanowić pyszną podstawę wielu ciast. Jest to idealna alternatywa klasycznego przepisu dla osób, które ograniczają gluten. Biszkopt kakaowy jest puszysty, świetnie nadaje się, m.in. do tortów i ciast z kremem. Polecam! 🎂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kakaowego biszkoptu bezglutenowego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.

    tortownica z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia tortów, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

    białka jaj i cukier w dwóch miskach, obok mieszadła miksera
  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W 2-3 partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie do ich połączenia. Pamiętaj, żeby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek.

    żółtka jaj w miseczce
  • Krok 4

    Gotową masę na biszkopt kakaowy przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.

     

    upieczony biszkopt kakaowy bezglutenowy

Porada:

⭐ Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie. Jeśli to zauważysz, warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bezglutenowy-ciemny

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej