1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu

Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu

migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.83/5 6 ocen

Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto na co dzień? Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu to właśnie taki przepis. Proste składniki, minimum zamieszania i ciasto do kawy gotowe. W dodatku jest bez glutenu. ❤️

Przepis jest łatwy, nie zajmuje zbyt wiele czasu i możesz go śmiało modyfikować, zmieniając dodatki smakowe. Ja przygotowałam najprostszą wersję z dodatkiem cukru z wanilią i skórki cytrynowej. Wyszło pysznie. Wypróbuj ten przepis na migdałowe ciasto cytrynowe bez dodatku glutenu!

To ciasto przygotowałam również w wersji ze śliwkami. Zobacz przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami bez glutenu


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bezglutenowe ciasto migdałowo-cytrynowe:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

     

    forma do ciasta Retro Dr. Oetker
  • Może się przydać

    Wysokiej jakości kwadratowa forma do pieczenia w pięknym różowym kolorze.

    Może się przydać
  • Krok 2

    W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem i cukrem z wanilią na jasną puszystą masę. 

    żółtka utarte z cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Następnie dodaj mąkę migdałową, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

    mielone migdały i skórka otarta z cytryny
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj w dwóch turach do masy, zdecydowanie ale nie za mocno aby nie zbić pęcherzyków powietrza. Masa powinna być jednolita.

    piana z białek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65osch
  • Krok 5

    Przełóż masę do formy do pieczenia , posyp wierzch płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut. 

    masa na ciasto migdałowe bez glutenu w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim migdałowe ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź.

     

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

    migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów i cukrem pudrem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/migdalowe-ciasto-cytrynowe-bez-glutenu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej