1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Cytrynowe blondie

Cytrynowe blondie

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Cytrynowe blondie to "siostra bliźniaczka" popularnego brownie, tylko... z białą czekoladą. Jeśli lubisz brownie to i to ciasto na pewno przypadnie Ci do gustu. :) Urok tkwi tutaj w prostocie. Skórka cytrynowa, którą dodałam do ciasta, przyjemnie przełamuje ona słodycz białej czekolady.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Cytrynowe blondie:

  • Krok 1

    Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 185°C. Posiekaj białą czekoladę i razem z masłem przełóż ją do miseczki, którą postaw nad garnkiem z gotującą się wodą

    miska w garnku z czekoladą i masłem
  • Krok 2

    Mieszaj do połączenia czekolady z masłem.

    w misce rozpuszczona czekolada z masłem
  • Krok 3

    Dodaj cukier, cukier ze skórką cytrynową i jajka. Dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do ciasta. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    w miskach: jajka, cukier, cukier ze skórką cytrynową Dr. Oetkera, mąka pszenna
  • Krok 4

    Przełóż masę na blaszkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź, a następie schłódź w lodówce.

    forma z ciastem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej