Ciasto Filadelfia


馃崚Ciasto Filadelfia z wi艣niami – deser, który robi si臋 (prawie) sam 馃崚
Masz ochot臋 na co艣 s艂odkiego, ale piekarnik nie jest Twoim sprzymierze艅cem? Spokojnie – Filadelfia przychodzi z pomoc膮! To ciasto bez pieczenia, w którym g艂ówn膮 robot臋 robi… czas. Ty tylko mieszasz, uk艂adasz, zalewasz galaretk膮, a potem czekasz, a偶 magia si臋 wydarzy. Na chrupi膮cym spodzie z sucharków i kremu czekoladowego l膮duje lekka warstwa 艣mietankowo-jogurtowa, a na górze króluj膮 wi艣nie – soczyste jak wspomnienie minionych wakacji. Proste, efektowne i niebezpiecznie smaczne. Uwa偶aj – znika szybciej, ni偶 t臋偶eje galaretka! 馃槄
Szukasz sprawdzonych przepisów na specjalne okazje? Zainspiruj si臋!
Zobacz najlepsze przepisy na ciasta z wi艣niami馃崚
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Galaretka wi艣niowa:
-
Krok 1
Dwie galaretki rozpu艣膰 w 600 ml wrz膮tku, wymieszaj do rozpuszczenia.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Galaretka o smaku wi艣niowym od Dr. Oetkera to szybki deser na zimno dla ca艂ej rodziny! :)
-
Krok 2
Dodaj wi艣nie i odstaw do wystudzenia. Je艣li u偶ywasz mro偶onych wi艣ni, galaretka znacznie szybciej zacznie te偶e膰, warto zrobi膰 to w ko艅cowej fazie przygotowania przepisu.
Sp贸d czekoladowy:
-
Krok 3
Mas艂o z kremem czekoladowym odstaw, 偶eby nabra艂y temperatury pokojowej lub nieco podgrzej w kuchence mikrofalowej. Suchary pokrusz na piasek. Ca艂o艣膰 zmiksuj do po艂膮czenia masy.
-
Krok 4
Mas臋 prze艂ó偶 na spód formy 23x33 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia, dociskaj膮c i wyrównuj膮c równomiernie.
Warstwa jogurtowa:
-
Krok 5
Galeretki rozpu艣膰 w 300 ml wrz膮tku, odstaw do przestudzenia, po czym wymieszaj z jogurtem.
-
Krok 6
艢mietank臋 ubij na sztywno. Wmiksuj jogurt wymieszany z galaretk膮. Na ko艅cu dodaj wi艣nie.
-
Krok 7
Krem prze艂ó偶 na spód ciasta i wstaw do st臋偶enia do lodówki.
-
Krok 8
Kiedy krem st臋偶eje, przelej galaretk臋 z wi艣niami na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do lodówki do ca艂kowitego zastygni臋cia ciasta.
Zamiast 艣wie偶ych lub mro偶onych wi艣ni mo偶esz u偶y膰 wi艣ni drylowanych w kompocie (s艂oik 570 g).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-filadelfia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze