Ciasto Filadelfia


Ciasto Filadelfia z soczyst膮 wi艣ni膮 z syropu - dla podniebienia to powrót do lata. Czas przygotowania ciasta to praktycznie czas oczekiwania na st臋偶enie galaretki! Zach臋cam Ci臋 do przygotowania ciasta bez pieczenia, na pysznym spodzie z sucharków i kremu czekoladowego, z mas膮 艣mietankowo-jogurtow膮. Mam nadziej臋, 偶e skusisz si臋 na przygotowanie mojej Filadelfii :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Galaretka:
-
Krok 1
Dwie galaretki rozpu艣膰 w 650 ml wrz膮tku, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Wi艣nie przeced藕, przecedzony kompot przelej do galaretek.
Sp贸d:
-
Krok 3
Suchary pokrusz na piasek i dok艂adnie wymieszaj z kremem czekoladowym, do momentu a偶 masa stanie si臋 klej膮ca.
-
Krok 4
Mas臋 prze艂ó偶 na spód formy 24x28 cm, dociskaj膮c i wyrównuj膮c równomiernie.
Warstwa jogurtowa:
-
Krok 5
Galeretk臋 wymieszaj w 350 ml wrz膮tku i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Kiedy galaretka b臋dzie ju偶 wystudzona (ale nie t臋偶ej膮ca), zacznij przygotowywa膰 warstw臋 jogurtow膮. 艢mietank臋 ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i ca艂y czas miksuj膮c, dolej cienk膮 stru偶k膮 galaretk臋.
-
Krok 7
Krem prze艂ó偶 na spód ciasta i wstaw do st臋偶enia do lodówki.
-
Krok 8
Wyjmij ciasto z lodówki, wi艣nie u艂ó偶 na warstwie jogurtowej. Kiedy galaretka zacznie t臋偶e膰, ale b臋dzie jeszcze lej膮ca, przelej j膮 na wierzch ciasta.
-
Krok 9
Ciasto wstaw do lodówki do ca艂kowitego zastygni臋cia wierzchniej warstwy galaretki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze