1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto Filadelfia z soczystą wiśnią z syropu - dla podniebienia to powrót do lata. Czas przygotowania ciasta to praktycznie czas oczekiwania na stężenie galaretki! Zachęcam Cię do przygotowania ciasta bez pieczenia, na pysznym spodzie z sucharków i kremu czekoladowego, z masą śmietankowo-jogurtową.  Mam nadzieję, że skusisz się na przygotowanie mojej Filadelfii :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Galaretka:

  • Krok 1

    Dwie galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia.

    Wrzątek w garnku i dwie galaretki wiśniowe Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Wiśnie przecedź, kompot przelej do osobnego naczynia. 

    Przecedzone wiśnie i kompot z wiśni

Spód:

  • Krok 3

    Suchary pokrusz na piasek i dokładnie wymieszaj z kremem czekoladowym, do momentu aż masa stanie się klejąca. 

    Suchary pokruszone na piasek z kremem czekoladowym
  • Krok 4

    Masę przełóż na spód formy 24x28 cm, dociskając i wyrównując równomiernie.

    Masa sucharkowo-czekoladowa wyłożona na blaszce

Warstwa jogurtowa:

  • Krok 5

    Galeretkę wymieszaj w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.

    Woda i galaretka wiśniowa Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Kiedy galaretka będzie już wystudzona (ale nie tężejąca), zacznij przygotowywać warstwę jogurtową. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i cały czas miksując, dolej cienką strużką galaretkę. 

     

     

    Galaretka wlewana do ubitej śmietanki
  • Krok 7

    Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki.

    Krem przełożony na sucharki
  • Krok 8

    Wyjmij ciasto z lodówki, wiśnie ułóż na warstwie jogurtowej. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ale będzie jeszcze lejąca, przelej ją na wierzch ciasta. 

    Wiśnie położone na kremie i tężejąca galaretka
  • Krok 9

    Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia wierzchniej warstwy galaretki.

    Wiśniowa galaretka wylana na wiśnie i krem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej