Ciasta bez pieczenia

Ciasto malinowa Filadelfia

malinowa filadelfia

Ciasto malinowa Filadelfia

  • 04:00
  • 24
  • Łatwy
04:00
24
Łatwy

Ciasto malinowa Filadelfia, to lekko zmieniony przepis na jeden z popularnych deserów. Ciasto Filadelfia w oryginale przygotowywałam z wiśniami i wiśniową galaretką. Dzisiaj postanowiłam troszkę zmodyfikować recepturę i zrobić je w wersji malinowej. Sezon na maliny niedługo dobiega końca, więc korzystam z ich pysznego smaku ile się da! :)

Składniki

  • 4 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 285 g sucharów
  • 400 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 350 ml wrzątku
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 340 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego
  • około 900 ml wrzątku
  • 500 - 700 g malin (ja dodałam 700)
Wskazówki

Ciasto malinowa Filadelfia

Krok 1

Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku, trzy pozostałe w 900 ml. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia.

galaretka malinowa
Krok 2

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Suchary pokrusz na piasek i dokładnie wymieszaj z kremem czekoladowym, do momentu aż masa stanie się klejąca. Przełóż ją na spód formy, dociskając i wyrównując równomiernie.

Krok 3

Kiedy galaretka będzie już wystudzona (ale nie tężejąca), zacznij przygotowywać warstwę jogurtową.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i cały czas miksując, dolej cienką strużką galaretkę (tę rozpuszczoną w 350 ml).

Krok 4

Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki. Gdy druga porcja galaretki będzie mieć lekko żelową konsystencję przygotuj maliny. Przebierz je tak, aby odrzucić ewentualne uszkodzone owoce i wymieszaj z galaretką. Wyjmij ciasto z lodówki, galaretkę z malinami przelej na wierzch ciasta i lekko wyrównaj aby rozłożyć równomiernie owoce. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Składniki
  • 4 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 285 g sucharów
  • 400 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 350 ml wrzątku
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 340 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego
  • około 900 ml wrzątku
  • 500 - 700 g malin (ja dodałam 700)
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Łatwy
Ciasto Filadelfia