1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto malinowa Filadelfia

Ciasto malinowa Filadelfia

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto malinowa Filadelfia, to lekko zmieniony przepis na jeden z popularnych deserów. Ciasto Filadelfia w oryginale przygotowywałam z wiśniami i wiśniową galaretką. Dzisiaj postanowiłam troszkę zmodyfikować recepturę i zrobić je w wersji malinowej. Sezon na maliny niedługo dobiega końca, więc korzystam z ich pysznego smaku ile się da! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku, trzy pozostałe w 900 ml. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia.

    galaretka malinowa
  • Krok 2

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Suchary pokrusz na piasek i dokładnie wymieszaj z kremem czekoladowym, do momentu aż masa stanie się klejąca. Przełóż ją na spód formy, dociskając i wyrównując równomiernie.

  • Krok 3

    Kiedy galaretka będzie już wystudzona (ale nie tężejąca), zacznij przygotowywać warstwę jogurtową.
    Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i cały czas miksując, dolej cienką strużką galaretkę (tę rozpuszczoną w 350 ml).

  • Krok 4

    Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki. Gdy druga porcja galaretki będzie mieć lekko żelową konsystencję przygotuj maliny. Przebierz je tak, aby odrzucić ewentualne uszkodzone owoce i wymieszaj z galaretką. Wyjmij ciasto z lodówki, galaretkę z malinami przelej na wierzch ciasta i lekko wyrównaj aby rozłożyć równomiernie owoce. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej