Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Ciasta czekoladowe

Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

na stole różowy mazurek z białej czekolady

Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

  • 03:00
  • 24
  • Średni
03:00
24
Średni

Mazurek to wypiek bezsprzecznie kojarzony z Wielkanocą, na który czekamy z niecierpliwością przez cały rok. 🐰 Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, a w dodatku nie wymaga od nas poczynienia ogromnych zakupów i poszukiwań nietypowych składników! Przekonaj się sam, sięgając do przepisu na mazurek na kruchym spodzie z białą czekoladą. Masz ochotę pobawić się kolorem? 🌈 Proszę bardzo! Do czekoladowej masy, dodaj barwnik spożywczy i ciesz się wielkanocnym wypiekiem w zupełnie innej odsłonie. Rodzinny efekt WOW jest więcej niż pewny! 😊

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 g soli
  • 1 łyżka wody
Nadzienie:
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 30 - 50 g obranych pistacji
  • 1 łyżeczka Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
  • 100 g białej czekolady
Do dekoracji:
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów jadalnych - chaber różowy
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i pozostałe składniki.

w misie robota bosch składniki na kruche ciasto
Krok 2

Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. 

na blacie zagnieciona kulka kruchego ciasta
Krok 3

Podziel porcję, odkłądnając mniejszą na utworzenie rantów.

na blacie zagniecione nieupieczone przekrojone kruche ciasto
Krok 4

Ciasto cienko rozwałuj i przy pomocy wałka przenieś na spód formy o wymiarach 32 x 20 cm. Z mniejszej porcji ciasta utwórz wałeczki i zrób brzegi. Dno ponakłuwaj, brzegi podociskaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na około 15 minut.

w formie do pieczenia spód nieupieczonego ciasta kruchego
Krok 5

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarnikiu w 190°C przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

upieczony spód kruchego ciasta

Nadzienie:

Krok 6

Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miski.

w miseczce mleczna i gorzka czekolada
Krok 7

Podgrzej 150 ml śmietanki i zalej nią czekoladę. Pozostaw na około 5 minut do rozpuszczenia się czekolady.

w miseczce zalana czekolada śmietanką
Krok 8

Pistacje pokrój na małe kawałki. 

na desce nóż i pokrojone pistacje
Krok 9

Pistacje przesyp na ciasto i przelej wymieszaną czekoladę.

w prostokątnej foremce czekoladowy mazurek
Krok 10

Podgrzej 100 ml śmietanki i wymieszaj z barwnikiem.

w pojemniku śmietanka z czerwonym barwnikiem dr. Oetkera
Krok 11

Czekoladę białą połam na kawałki i zalej ją różową śmietanką. Odstaw do rozpuszczenia się czekolady.

w miseczce biała czekolada zalana zabarwioną śmietanką na różowo
Krok 12

Dokłądnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

w miseczce zabarwiono na różowo śmeitanka
Krok 13

Przelej, najlepiej przez sitko, na wierzch ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin do czasu zastygnięcia czekolady.

w prostokątnej foremce różowy czekoladowy mazurek

Dekorowanie:

Krok 14

Przed podaniem posyp płatkami kokosowymi i suszonymi jadalnymi kwiatami.

Mazurek możesz udekorować pokrojonymi pistacjami.

Składniki
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 g soli
  • 1 łyżka wody
Nadzienie:
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 30 - 50 g obranych pistacji
  • 1 łyżeczka Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
  • 100 g białej czekolady
Do dekoracji:
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów jadalnych - chaber różowy
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe

Wszystkiego słodkiego
01:30
13
Łatwy
Murzynek
Wszystkiego słodkiego
06:00
20
Średni
Kostka alpejska