1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek to wypiek bezsprzecznie kojarzony z Wielkanocą, na który czekamy z niecierpliwością przez cały rok. 🐰 Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, a w dodatku nie wymaga od nas poczynienia ogromnych zakupów i poszukiwań nietypowych składników! Przekonaj się sam, sięgając do przepisu na mazurek na kruchym spodzie z białą czekoladą. Masz ochotę pobawić się kolorem? 🌈 Proszę bardzo! Do czekoladowej masy, dodaj barwnik spożywczy i ciesz się wielkanocnym wypiekiem w zupełnie innej odsłonie. Rodzinny efekt WOW jest więcej niż pewny! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło i pozostałe składniki.

    w misie robota bosch składniki na kruche ciasto
  • Krok 2

    Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. 

    na blacie zagnieciona kulka kruchego ciasta
  • Krok 3

    Podziel porcję, odkłądnając mniejszą na utworzenie rantów.

    na blacie zagniecione nieupieczone przekrojone kruche ciasto
  • Krok 4

    Ciasto cienko rozwałuj i przy pomocy wałka przenieś na spód formy o wymiarach 32 x 20 cm. Z mniejszej porcji ciasta utwórz wałeczki i zrób brzegi. Dno ponakłuwaj, brzegi podociskaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na około 15 minut.

    w formie do pieczenia spód nieupieczonego ciasta kruchego
  • Krok 5

    Ciasto piecz w rozgrzanym piekarnikiu w 190°C przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

    upieczony spód kruchego ciasta

Nadzienie:

  • Krok 6

    Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miski.

    w miseczce mleczna i gorzka czekolada
  • Krok 7

    Podgrzej 150 ml śmietanki i zalej nią czekoladę. Pozostaw na około 5 minut do rozpuszczenia się czekolady.

    w miseczce zalana czekolada śmietanką
  • Krok 8

    Pistacje pokrój na małe kawałki. 

    na desce nóż i pokrojone pistacje
  • Krok 9

    Pistacje przesyp na ciasto i przelej wymieszaną czekoladę.

    w prostokątnej foremce czekoladowy mazurek
  • Krok 10

    Podgrzej 100 ml śmietanki i wymieszaj z barwnikiem.

    w pojemniku śmietanka z czerwonym barwnikiem dr. Oetkera
  • Krok 11

    Czekoladę białą połam na kawałki i zalej ją różową śmietanką. Odstaw do rozpuszczenia się czekolady.

    w miseczce biała czekolada zalana zabarwioną śmietanką na różowo
  • Krok 12

    Dokłądnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

    w miseczce zabarwiono na różowo śmeitanka
  • Krok 13

    Przelej, najlepiej przez sitko, na wierzch ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin do czasu zastygnięcia czekolady.

    w prostokątnej foremce różowy czekoladowy mazurek

Dekorowanie:

  • Krok 14

    Przed podaniem posyp płatkami kokosowymi i suszonymi jadalnymi kwiatami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej