Kawowa tarta z mascarpone


Jeśli marzy Ci się smakowity deser na osłodę pochmurnych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż tarta czekoladowa z kawą i mascarpone! Dodatek kawy i duża ilość czekolady z pewnością poprawią Ci humor :). 💝
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, pokrojone masło oraz jajko.
-
Krok 2
Zgnieć ciasto i uformuj w kulkę.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na wielkość formy do tarty i przy pomocy wałka przełóż je na formę. Brzegi ciasta zetnij nożem, widelcem ponakłuwaj ciasto. Odstaw je na 15 minut do zamrażarki.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przygotuj w tym czasie składniki na nadzienie
Nadzienie:
-
Krok 5
Kawałki czekolady przełóż do miski, dodaj cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli. Zalej gorącą śmietanką i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. W razie konieczności masę podgrzej nieco w mikrofalówce, by łatwiej rozpuścić czekoladę.
-
Krok 6
Czekoladową masę zmiksuj z serkiem mascarpone.
-
Krok 7
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Na wystudzony spód tarty wyłóż krem i odstaw do lodówki.
-
Krok 9
Do miski przelej schłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone i kawę.
-
Krok 10
Dodaj cukier oraz kakao i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 11
Kawowy krem przełóż do worka z okrągłą końcówką o średnicy 7 mm.
-
Krok 12
Ciasto wyciągnij z lodówki. Porcjami aplikuj krem tworząc kulki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze