1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Kawowa tarta z mascarpone

Kawowa tarta z mascarpone

w dłoniach tarta z kremem czekoladowym
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

 Jeśli marzy Ci się smakowity deser na osłodę pochmurnych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż tarta czekoladowa z kawą i mascarpone! Dodatek kawy i duża ilość czekolady z pewnością poprawią Ci humor :). 💝


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, pokrojone masło oraz jajko.

    w misie robota bosch składniki na ciasto do tarty
  • Krok 2

    Zgnieć ciasto i uformuj w kulkę.

    na blacie zagniecione kruche ciasto uformowane w kulkę
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj na wielkość formy do tarty i przy pomocy wałka przełóż je na formę. Brzegi ciasta zetnij nożem, widelcem ponakłuwaj ciasto. Odstaw je na 15 minut do zamrażarki.

    nieupieczone ciasto na tartę w formie
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przygotuj w tym czasie składniki na nadzienie

    na stole miseczki z czekoladą, cukrem pudrem, śmietanką i serkiem mascarpone

Nadzienie:

  • Krok 5

    Kawałki czekolady przełóż do miski, dodaj cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli. Zalej gorącą śmietanką i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. W razie konieczności masę podgrzej nieco w mikrofalówce, by łatwiej rozpuścić czekoladę.

    w miseczce czekoladowa masa obok serek mascarpone w miseczce
  • Krok 6

    Czekoladową masę zmiksuj z serkiem mascarpone.

    w misce miksowany czekoladowy krem rootem ręcznym bosch
  • Krok 7

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczony spód do tarty
  • Krok 8

    Na wystudzony spód tarty wyłóż krem i odstaw do lodówki.

    na kratce tarta z czekoladowym nadzieniem
  • Krok 9

    Do miski przelej schłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone i kawę.

    na stole kakao i skadniki do kremu czekoladowego
  • Krok 10

    Dodaj cukier oraz kakao i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    ubity krem czekoladowymikserem ręcznym bosch
  • Krok 11

    Kawowy krem przełóż do worka z okrągłą końcówką o średnicy 7 mm.

    na stole wypełniony kremem czekoladowym worek cukierniczy
  • Krok 12

    Ciasto wyciągnij z lodówki. Porcjami aplikuj krem tworząc kulki.

    kawowa tarta z kremem czekoladowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej