Ciasta czekoladowe

Kawowa tarta z mascarpone

w dłoniach tarta z kremem czekoladowym

Kawowa tarta z mascarpone

  • 01:00
  • 12
  • Średni
01:00
12
Średni

 Jeśli marzy Ci się smakowity deser na osłodę pochmurnych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż tarta czekoladowa z kawą i mascarpone! Dodatek kawy i duża ilość czekolady z pewnością poprawią Ci humor :). 💝

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru brązowego (lub cukru pudru)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 200 g czekolady gorzkiej 64%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • szczypta soli
Krem:
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, pokrojone masło oraz jajko.

w misie robota bosch składniki na ciasto do tarty
Krok 2

Zgnieć ciasto i uformuj w kulkę.

na blacie zagniecione kruche ciasto uformowane w kulkę
Krok 3

Ciasto rozwałkuj na wielkość formy do tarty i przy pomocy wałka przełóż je na formę. Brzegi ciasta zetnij nożem, widelcem ponakłuwaj ciasto. Odstaw je na 15 minut do zamrażarki.

nieupieczone ciasto na tartę w formie
Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przygotuj w tym czasie składniki na nadzienie

na stole miseczki z czekoladą, cukrem pudrem, śmietanką i serkiem mascarpone

Nadzienie:

Krok 5

Kawałki czekolady przełóż do miski, dodaj cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli. Zalej gorącą śmietanką i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. W razie konieczności masę podgrzej nieco w mikrofalówce, by łatwiej rozpuścić czekoladę.

w miseczce czekoladowa masa obok serek mascarpone w miseczce
Krok 6

Czekoladową masę zmiksuj z serkiem mascarpone.

w misce miksowany czekoladowy krem rootem ręcznym bosch
Krok 7

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

upieczony spód do tarty
Krok 8

Na wystudzony spód tarty wyłóż krem i odstaw do lodówki.

na kratce tarta z czekoladowym nadzieniem
Krok 9

Do miski przelej schłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone i kawę.

na stole kakao i skadniki do kremu czekoladowego
Krok 10

Dodaj cukier oraz kakao i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

ubity krem czekoladowymikserem ręcznym bosch
Krok 11

Kawowy krem przełóż do worka z okrągłą końcówką o średnicy 7 mm.

na stole wypełniony kremem czekoladowym worek cukierniczy
Krok 12

Ciasto wyciągnij z lodówki. Porcjami aplikuj krem tworząc kulki.

kawowa tarta z kremem czekoladowym
Składniki
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru brązowego (lub cukru pudru)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 200 g czekolady gorzkiej 64%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • szczypta soli
Krem:
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe