Kawowa tarta z mascarpone
Jeśli marzy Ci się smakowity deser na osłodę pochmurnych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż tarta kawowa z czekoladą i mascarpone. Dodatek kawy i duża ilość czekolady z pewnością poprawią Ci humor. 💝
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na tartę:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, pokrojone masło oraz jajko.
-
Krok 2
Zgnieć ciasto i uformuj w kulkę.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na wielkość formy do tarty i przy pomocy wałka przełóż je na formę. Brzegi ciasta zetnij nożem, widelcem ponakłuwaj ciasto. Odstaw je na 15 minut do zamrażarki.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wstaw schłodzone ciasto i piecz przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. W tym czasie przygotuj składniki na nadzienie czekoladowe.
Nadzienie czekoladowe:
-
Krok 5
Czekoladę przełóż do miski, dodaj cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli. Zalej gorącą śmietanką i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. W razie konieczności masę podgrzej nieco w mikrofalówce, by łatwiej rozpuścić czekoladę.
-
Krok 6
Czekoladową masę zmiksuj z serkiem mascarpone.
-
Krok 7
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Na spód tarty wyłóż krem czekoladowy i odstaw do lodówki.
-
Krok 9
Do miski przelej schłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone i kawę.
-
Krok 10
Następnie dodaj cukier puder oraz kakao i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 11
Kawowy krem przełóż do rękawa cukierniczego 🛒 z okrągła tylka # 10 o średnicy 7 mm 🛒
-
Krok 12
Ciasto wyciągnij z lodówki. Porcjami aplikuj krem, tworząc kulki.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Baw się dekoracjami! Tarta będzie prezentowała się niezwykle szykownie z Czekoladową Metaliczną Posypką Mona Lisa 🛒 lub kilkoma ołówkami 🛒 z belgijskiej czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/kawowa-tarta-z-mascarpone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze