Ciasto su艂tan
Je艣li masz ochot臋 przenie艣膰 si臋 do ba艣ni tysi膮ca i jednej nocy - ciasto su艂tan, niczym lataj膮cy dywan, z pewno艣ci膮 Ci w tym pomo偶e 馃鈾傦笍
Wilgotny, czekoladowy biszkopt prze艂o偶ony d偶emem z czarnej porzeczki i pysznym kremem truflowym, o jakim nie 艣ni艂 nawet sam su艂tan 馃槏 Wierzch ciasta to krem waniliowy, dzi臋ki czemu ca艂o艣膰 jest idealnie zbalansowana.
Ciasto su艂tan to 艣wietna propozycja na ka偶d膮 okazj臋 - nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a po przekrojeniu ma elegancki, klasyczny wygl膮d. Je艣li kochasz truflowe cukierki, z pewno艣ci膮 przepadniesz po wypróbowaniu tego przepisu!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz M膮ka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach: 25 cm x 38 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania zacznij dodawa膰 stopniowo cukier. Ubij do uzyskania g臋stej konsystencji.
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok艂adnie.
-
Krok 3
Nast臋pniej dodawaj po jednym 偶ó艂tku i ci膮gle ubijaj. Na samym ko艅cu dodaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.
-
Krok 5
Piecz oko艂o 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
-
Krok 7
Nast臋pnie wyciagnij biszkopt z formy. Obró膰 biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 z nich u艂ó偶 z powrotem w formie.
Krem truflowy:
-
Krok 8
Do garnka prze艂ó偶 100 ml 艣mietanki oraz pokrojone cukierki. Podgrzewaj na 艣rednim ogniu do ca艂kowitego rozpuszczenia. Pozostaw mas臋 do wystudzenia.
-
Krok 9
Do misy miksera kuchennego prze艂ó偶 sch艂odzone mascarpone i pozosta艂膮 艣mietank臋. Ubij - pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzon膮 mas臋 z cukierków truflowych.
-
Krok 10
Na pierwszym blacie rozsmaruj d偶em porzeczkowy. Nast臋pnie prze艂ó偶 krem truflowy i wyrównaj.
-
Krok 11
Na kremie po艂ó偶 drugi blat ciasta i delikatnie doci艣nij. Wstaw ciasto do lodówki i zacznij przygotowywa膰 krem waniliowy.
Krem waniliowy:
-
Krok 12
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz past臋 z wanilii.
-
Krok 13
Wy艂ó偶 na górze ciasta i wyrównaj.
-
Krok 14
Wierzch posyp kakao i odstaw ciasto do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzie艅 馃構
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-sultan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze