1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto sułtan

Ciasto sułtan

Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli masz ochotę przenieść się do baśni tysiąca i jednej nocy - ciasto sułtan, niczym latający dywan, z pewnością Ci w tym pomoże 🧞‍♂️

Wilgotny, czekoladowy biszkopt przełożony dżemem z czarnej porzeczki i pysznym kremem truflowym, o jakim nie śnił nawet sam sułtan 😍 Wierzch ciasta to krem waniliowy, dzięki czemu całość jest idealnie zbalansowana. 

Ciasto sułtan to świetna propozycja na każdą okazję - nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a po przekrojeniu ma elegancki, klasyczny wygląd. Jeśli kochasz truflowe cukierki, z pewnością przepadniesz po wypróbowaniu tego przepisu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach:  25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.

    Białka w misie robota kuchennego.
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    W misce mąka, obok kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.

    Ubijanie białek w mikserze. Obok w miseczce żółtka oraz olej.
  • Krok 4

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Masa biszkoptowa w mikserze. Obok w misce  wymieszane suche składniki.
  • Krok 5

    Piecz około 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

     

    Ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 6

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Ciasto czekoladowe przełożone do formy.
  • Krok 7

    Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.

    Upieczone ciasto czekoladowe przekrojone na dwa blaty.

Krem truflowy:

  • Krok 8

    Do garnka przełóż 100 ml śmietanki oraz pokrojone cukierki. Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw masę do wystudzenia.

    Roztopione cukierki truflowe ze śmietanką w garnku.
  • Krok 9

    Do misy miksera kuchennego przełóż schłodzone mascarpone i pozostałą śmietankę. Ubij - pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzoną masę z cukierków truflowych.

    W misce mascarpone. Obok miseczka z roztopionymi cukierkami, śmietanką i cukrem pudrem.
  • Krok 10

    Na pierwszym blacie rozsmaruj dżem porzeczkowy. Następnie przełóż krem truflowy i wyrównaj.

    Gotowa masa truflowa. Obok blat ciasta posmarowany dżemem porzeczkowym.
  • Krok 11

    Na kremie połóż drugi blat ciasta i delikatnie dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki i zacznij przygotowywać krem waniliowy.

    Krem przykryty 2 blatem ciasta.

Krem waniliowy:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz pastę z wanilii.

    W misie śmietanka. Obok cukier puder oraz pasta z wanilii.
  • Krok 13

    Wyłóż na górze ciasta i wyrównaj.

    Na górze ciasta rozsmarowana śmietanka.
  • Krok 14

    Wierzch posyp kakao i odstaw ciasto do lodówki.

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień 😋

    Ciasto posypane kakao.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-sultan

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej