1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przek艂adane
  4. Ciasto su艂tan

Ciasto su艂tan

Kawa艂ek ciasta su艂tan na talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Kawa艂ek ciasta su艂tan na talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Je艣li masz ochot臋 przenie艣膰 si臋 do ba艣ni tysi膮ca i jednej nocy - ciasto su艂tan, niczym lataj膮cy dywan, z pewno艣ci膮 Ci w tym pomo偶e 馃‍鈾傦笍

Wilgotny, czekoladowy biszkopt prze艂o偶ony d偶emem z czarnej porzeczki i pysznym kremem truflowym, o jakim nie 艣ni艂 nawet sam su艂tan 馃槏 Wierzch ciasta to krem waniliowy, dzi臋ki czemu ca艂o艣膰 jest idealnie zbalansowana. 

Ciasto su艂tan to 艣wietna propozycja na ka偶d膮 okazj臋 - nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a po przekrojeniu ma elegancki, klasyczny wygl膮d. Je艣li kochasz truflowe cukierki, z pewno艣ci膮 przepadniesz po wypróbowaniu tego przepisu!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz M膮ka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach:  25 cm x 38 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania zacznij dodawa膰 stopniowo cukier. Ubij do uzyskania g臋stej konsystencji.

    Bia艂ka w misie robota kuchennego.
  • Krok 2

    M膮k臋 przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok艂adnie.

    W misce m膮ka, obok kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Nast臋pniej dodawaj po jednym 偶ó艂tku i ci膮gle ubijaj. Na samym ko艅cu dodaj cienkim strumieniem olej.

    Ubijanie bia艂ek w mikserze. Obok w miseczce 偶贸艂tka oraz olej.
  • Krok 4

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.

    Masa biszkoptowa w mikserze. Obok w misce  wymieszane suche sk艂adniki.
  • Krok 5

    Piecz oko艂o 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

     

    Ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 6

    Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Ciasto czekoladowe prze艂o偶one do formy.
  • Krok 7

    Nast臋pnie wyciagnij biszkopt z formy. Obró膰 biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 z nich u艂ó偶 z powrotem w formie.

    Upieczone ciasto czekoladowe przekrojone na dwa blaty.

Krem truflowy:

  • Krok 8

    Do garnka prze艂ó偶 100 ml 艣mietanki oraz pokrojone cukierki. Podgrzewaj na 艣rednim ogniu do ca艂kowitego rozpuszczenia. Pozostaw mas臋 do wystudzenia.

    Roztopione cukierki truflowe ze 艣mietank膮 w garnku.
  • Krok 9

    Do misy miksera kuchennego prze艂ó偶 sch艂odzone mascarpone i pozosta艂膮 艣mietank臋. Ubij - pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzon膮 mas臋 z cukierków truflowych.

    W misce mascarpone. Obok miseczka z roztopionymi cukierkami, 艣mietank膮 i cukrem pudrem.
  • Krok 10

    Na pierwszym blacie rozsmaruj d偶em porzeczkowy. Nast臋pnie prze艂ó偶 krem truflowy i wyrównaj.

    Gotowa masa truflowa. Obok blat ciasta posmarowany d偶emem porzeczkowym.
  • Krok 11

    Na kremie po艂ó偶 drugi blat ciasta i delikatnie doci艣nij. Wstaw ciasto do lodówki i zacznij przygotowywa膰 krem waniliowy.

    Krem przykryty 2 blatem ciasta.

Krem waniliowy:

  • Krok 12

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz past臋 z wanilii.

    W misie 艣mietanka. Obok cukier puder oraz pasta z wanilii.
  • Krok 13

    Wy艂ó偶 na górze ciasta i wyrównaj.

    Na g贸rze ciasta rozsmarowana 艣mietanka.
  • Krok 14

    Wierzch posyp kakao i odstaw ciasto do lodówki.

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzie艅 馃構

    Ciasto posypane kakao.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-sultan

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej