Ciasto sułtan
Jeśli masz ochotę przenieść się do baśni tysiąca i jednej nocy - ciasto sułtan, niczym latający dywan, z pewnością Ci w tym pomoże 🧞♂️
Wilgotny, czekoladowy biszkopt przełożony dżemem z czarnej porzeczki i pysznym kremem truflowym, o jakim nie śnił nawet sam sułtan 😍 Wierzch ciasta to krem waniliowy, dzięki czemu całość jest idealnie zbalansowana.
Ciasto sułtan to świetna propozycja na każdą okazję - nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a po przekrojeniu ma elegancki, klasyczny wygląd. Jeśli kochasz truflowe cukierki, z pewnością przepadniesz po wypróbowaniu tego przepisu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach: 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 3
Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
-
Krok 5
Piecz około 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 7
Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.
Krem truflowy:
-
Krok 8
Do garnka przełóż 100 ml śmietanki oraz pokrojone cukierki. Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw masę do wystudzenia.
-
Krok 9
Do misy miksera kuchennego przełóż schłodzone mascarpone i pozostałą śmietankę. Ubij - pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzoną masę z cukierków truflowych.
-
Krok 10
Na pierwszym blacie rozsmaruj dżem porzeczkowy. Następnie przełóż krem truflowy i wyrównaj.
-
Krok 11
Na kremie połóż drugi blat ciasta i delikatnie dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki i zacznij przygotowywać krem waniliowy.
Krem waniliowy:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz pastę z wanilii.
-
Krok 13
Wyłóż na górze ciasta i wyrównaj.
-
Krok 14
Wierzch posyp kakao i odstaw ciasto do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień 😋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-sultan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze