1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe kieszonki z czekoladą

Drożdżowe kieszonki z czekoladą

drożdżowe kieszonki z czekoladą
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Drożdżowe kieszonki z czekoladą, czyli pyszne kuleczki z nadzieniem czekoladowym. Idealne i oryginalne ciasteczka na co dzień, od święta i na karnawał :) Sprawdzą się także jako deser na słodkim, dziecięcym bufecie. Kieszonki możesz serwować od razu po przygotowaniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe a nadzienie płynne, lub po całkowitym wystudzeniu. Ciasteczka są także alternatywą dla tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek - wypróbuj przepis już teraz :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Połamaną czekoladę z masłem i śmietanką włóż do miski, postaw ją na garnku z wolno gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników.

  • Krok 2

    Masę czekoladową przelej do foremki o wielkości 22 cm x 11 cm i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, łyżeczką nabieraj porcje i formuj z nich kulki (22 sztuki).

Ciasto:

  • Krok 3

    Mąkę przesiej, dodaj do niej sól i drożdże.

  • Krok 4

    Masło utrzyj, stopniowo dodawaj do niego mąkę i cukier puder.

  • Krok 5

    Powoli wlewaj ciepłe mleko i wbij 2 jajka. Zagnieć dokładnie ciasto, natłuść je łyżką oleju, by nie obsychało i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Formowanie kieszonek:

  • Krok 6

    Ciasto wyciągnij z miski i zagnieć, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj je cienko i okrągłą foremką o średnicy 7 cm, wytnij 44 krążki.

  • Krok 7

    Roztrzep 1 jajko. Czekoladowe kulki umieść na środku połowy krążków. Posmaruj ich krawędzie roztrzepanym jajkiem. Przykryj pozostałymi krążkami i zlep brzegi dookoła.

  • Krok 8

    Ciastka przełóż na papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 10 minut.

  • Krok 9

    Do rondla wlej olej i go rozgrzej. Smaż kulki, aż do uzyskania złocistobrązowej barwy. Układałam je na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na końcu obtocz wszystkie w cukrze pudrze.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej