Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem - Przepis
Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

  • 01:00
  • 16
  • Łatwy
01:00
16
Łatwy

Ciasto drożdżówe z serem i rabarbarem to moje dwa ulubione ciasta w jednym :) Ciasto, które wyrasta na zimno! Jest bardzo proste, nie trzeba go zagniatać i czekać na wyrastanie. Przygotowujemy je dzień wcześniej, dosłownie wrzucając kolejno składniki do miski. Chowamy na noc do lodówki, rano miksujemy, dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy do zimnego pieca. Wyrasta już w piekarniku. To idealna opcja dla osób, które nie mają doświadczenia z drożdżami. Sama tak zaczynałam zamin nie odkryłam wygody i prostego przygotowania suchych drożdży :) 

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 100 g świeżych drożdzy
  • 160 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml mleka zimnego
  • 550 g mąki pszennej
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier z wanilią Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 300 g rabarbaru lub truskawek
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie serowe, owoce czy kruszonkę najlepiej przygotować razem z ciastem, tak by następnego dnia przełożyć do formy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i szybciej się cieszyć efektem :)

Drożdżówkę możesz przygotować bez dodatku sera i przygotować z samymi owocami lub tylko z kruszonką. Pamiętaj, by w tym przypadku skrócić nieco czas pieczenia.

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 100 g świeżych drożdzy
  • 160 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml mleka zimnego
  • 550 g mąki pszennej
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier z wanilią Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 300 g rabarbaru lub truskawek
  • 2 łyżki cukru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe