1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocen

Ciasto drożdżówe z serem i rabarbarem to moje dwa ulubione ciasta w jednym :) Ciasto, które wyrasta na zimno! Jest bardzo proste, nie trzeba go zagniatać i czekać na wyrastanie. Przygotowujemy je dzień wcześniej, dosłownie wrzucając kolejno składniki do miski. Chowamy na noc do lodówki, rano miksujemy, dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy do zimnego pieca. Wyrasta już w piekarniku. To idealna opcja dla osób, które nie mają doświadczenia z drożdżami. Sama tak zaczynałam zamin nie odkryłam wygody i prostego przygotowania suchych drożdży :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Na dno miski pokrusz drożdże.

    w misce na blacie pokruszone świeże drożdże
  • Krok 2

    Drożdże przysyp cukrem.

    na blacie miska z drożdżami zasypanymi cukrem, miseczka z wybitymi jajkami, miarka z olejem oraz mąka psz
  • Krok 3

    Na cukier przelej stróżką olej, w całości go pokrywając.

    na blacie miska z drożdżami zasypanymi cukrem i zalane olejem, miseczka z wybitymi jajkami oraz mąka psz
  • Krok 4

    Jajka wymieszaj dokładnie z solą i przelej do miski.

    na blacie miska ze składnikami na ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Na warstwę z jajkami przelej mleko.

  • Krok 6

    Ostatnią warstwą jest przesiana mąka pszenna. Miskę szczelnie owiń filią spożywczą i wstaw na 8 - 10 godzin do lodówki.

    na szarym blacie miska z mąką

Serowe nadzienie:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki zmiksuj krótko na jednolitą masę.

    w misce zmiksowana masa serowa w robocie kuchennym bosch MUM obok rabarbar

Kruszonka:

  • Krok 1

    Z podanych składników zagnieć kruszonkę.

    w misie robota kuchennego Bosch MUM zagnieciona kruszonka z cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Rabarbar lub truskawki pokrój na kawałki.

    na drewnianej desce kawałki rabarbaru

Przygotowanie:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    na blacie forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Przygotowane wcześniej ciasto wyciągnij z lodówki i ściągnij folię.

    w misce wyrośnięte niezagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 3

    Zmiksuj krótko mikserem.

    zmiksowane nieupieczone ciasto drożdżowe
  • Krok 4

    Ciasto przekładaj łyżkami do formy, naprzemiennie z masą serową.

    w blaszce do pieczenia ciasto drożdżowe z serem
  • Krok 5

    Rabarbar obtocz w cukrze i przełóż na ciasto.

    w blaszce nieupieczone ciasto drożdżowe z rabarbarem
  • Krok 6

    Ciasto przykryj kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika. piekarnik nastaw na 180˚C i piecz 55 - 60 minut.

    w blaszce nieupieczone ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
  • Krok 7

    Pod koniec pieczenia uchyl minimalnie drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

    w blaszce upieczone ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej