1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub pyszną, poobiednią przekąskę. Połączenie ciasta drożdżowego i rozpływającej się w ustach czekolady jest znane nie od dziś, ale moim zdaniem to te własnoręcznie zrobione rogaliki mają w sobie coś magicznego. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie rogalików drożdżowych z czekoladą:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj.

    mąka pszenna, cukier i sól w osobnych miseczkach, opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Ciągle mieszając za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, dodawaj miękkie masło, jajka i kwaśną śmietanę.

    masło, jajka i śmietana w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Mleko lekko podgrzej, a następnie stopniowo wlewaj do ciasta. Wszystko razem dokładnie wyrób. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

    wyrobione ciasto drożdżowe na rogaliki w misce
  • Krok 4

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 3 części.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na stolnicy obsypanej mąką, podzielone na 3 kulki
  • Krok 5

    Każdą część ciasta rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie podziel go na 8 trójkątów.

    jedna z trzech części ciasta drożdżowego rozwałkowana na okrąg o grubości około pół centymetra i podzielona na osiem trójkątów
  • Krok 6

    Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę kremu czekoladowego.

    po łyżeczce kremu czekoladowego wyłożone na podstawy trójkątów z ciasta drożdżowego na rogaliki
  • Krok 7

    Formuj rogaliki, zwijając każdy trójkąt od podstawy. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

    rogaliki z kremem czekoladowym na blaszce z papierem do pieczenia

Dodatkowo:

  • Krok 8

    Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim rogaliki, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut.

    smarowanie rogalików przed pieczeniem mieszanką mleka i żółtka
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/rogaliki-drozdzowe-z-kremem-czekoladowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej