Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - Przepis
Ciasteczka

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
02:00
24
Łatwy

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub pyszną, poobiednią przekąskę. Połączenie ciasta drożdżowego i rozpływającej się czekolady jest znane nie od dziś, ale moim zdaniem to te własnoręcznie zrobione mają w sobie coś magicznego. :) 

Składniki

Rogaliki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr.Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • 150 g kremu czekoladowego
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Wskazówki

Rogaliki:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.

Krok 2

Składniki dobrze wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając dodawaj miękkie masło, jajka i kwaśną śmietanę.

Krok 3

Mleko lekko podgrzej i stopniowo wlewaj je do ciasta. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 3 części.

Krok 5

Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie podziel je na 8 trójkątów.

Krok 6

Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę kremu czekoladowego.

Krok 7

Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy, formując rogalik. Rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Dodatkowo:

Krok 8

Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim rogaliki, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut.

Składniki
Rogaliki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr.Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • 150 g kremu czekoladowego
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka