Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub pyszną, poobiednią przekąskę. Połączenie ciasta drożdżowego i rozpływającej się w ustach czekolady jest znane nie od dziś, ale moim zdaniem to te własnoręcznie zrobione rogaliki mają w sobie coś magicznego. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie rogalików drożdżowych z czekoladą:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Ciągle mieszając za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, dodawaj miękkie masło, jajka i kwaśną śmietanę.
-
Krok 3
Mleko lekko podgrzej, a następnie stopniowo wlewaj do ciasta. Wszystko razem dokładnie wyrób. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Krok 4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 3 części.
-
Krok 5
Każdą część ciasta rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie podziel go na 8 trójkątów.
-
Krok 6
Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę kremu czekoladowego.
-
Krok 7
Formuj rogaliki, zwijając każdy trójkąt od podstawy. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Dodatkowo:
-
Krok 8
Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim rogaliki, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/rogaliki-drozdzowe-z-kremem-czekoladowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze