Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub pyszną, poobiednią przekąskę. Połączenie ciasta drożdżowego i rozpływającej się czekolady jest znane nie od dziś, ale moim zdaniem to te własnoręcznie zrobione mają w sobie coś magicznego. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Rogaliki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.
-
Krok 2
Składniki dobrze wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając dodawaj miękkie masło, jajka i kwaśną śmietanę.
-
Krok 3
Mleko lekko podgrzej i stopniowo wlewaj je do ciasta. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Krok 4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 3 części.
-
Krok 5
Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie podziel je na 8 trójkątów.
-
Krok 6
Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę kremu czekoladowego.
-
Krok 7
Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy, formując rogalik. Rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Dodatkowo:
-
Krok 8
Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim rogaliki, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze