1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub pyszną, poobiednią przekąskę. Połączenie ciasta drożdżowego i rozpływającej się czekolady jest znane nie od dziś, ale moim zdaniem to te własnoręcznie zrobione mają w sobie coś magicznego. :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Rogaliki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.

  • Krok 2

    Składniki dobrze wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając dodawaj miękkie masło, jajka i kwaśną śmietanę.

  • Krok 3

    Mleko lekko podgrzej i stopniowo wlewaj je do ciasta. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

  • Krok 4

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 3 części.

  • Krok 5

    Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie podziel je na 8 trójkątów.

  • Krok 6

    Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżeczkę kremu czekoladowego.

  • Krok 7

    Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy, formując rogalik. Rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Dodatkowo:

  • Krok 8

    Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim rogaliki, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy rogaliki podrosną włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej