Racuchy z ricottą i żurawiną


Racuchy z ricottą i żurawiną są pysznym pomysłem na karnawałowy deser. Żurawina namoczona w rumie, idealnie przełamuje smak puszystego, drożdżowego ciasta z dodatkiem serka ricotta. Usmaż je już dziś i ciesz się ich smakiem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żurawinę zalej rumem i odstaw na 30 minut. Gdy owoce wchłoną alkohol, pokrój je na mniejsze kawałki.
-
Krok 2
Do miski przełóż ricottę, cukier i jajka. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
-
Krok 3
Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj drożdże, a następnie wymieszaj.
-
Krok 4
Dolej ciepłe mleko i dokładnie - za pomocą miksera, z końcówką do ciasta drożdżowego - wymieszaj.
-
Krok 5
Do ciasta dodaj masę serową, suszoną żurawinę oraz alkohol, w którym się moczyła. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5 minut.
-
Krok 6
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi objętość).
-
Krok 7
Do dużego garnka wlej olej, podgrzej go do temperatury około 150-160 ˚C. Dwiema łyżkami formuj podłużne racuchy i ostrożnie wrzucaj partiami na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
-
Krok 8
Racuchy wyjmij na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem racuszki oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze