1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Racuchy z ricottą i żurawiną

Racuchy z ricottą i żurawiną

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Racuchy z ricottą i żurawiną są pysznym pomysłem na karnawałowy deser.  Żurawina namoczona w rumie, idealnie przełamuje smak puszystego, drożdżowego ciasta z dodatkiem serka ricotta. Usmaż je już dziś i ciesz się ich smakiem!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żurawinę zalej rumem i odstaw na 30 minut. Gdy owoce wchłoną alkohol, pokrój je na mniejsze kawałki.

  • Krok 2

    Do miski przełóż ricottę, cukier i jajka. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

  • Krok 3

    Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj drożdże, a następnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Dolej ciepłe mleko i dokładnie - za pomocą miksera, z końcówką do ciasta drożdżowego - wymieszaj.

  • Krok 5

    Do ciasta dodaj masę serową, suszoną żurawinę oraz alkohol, w którym się moczyła. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5 minut.

  • Krok 6

    Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi objętość).

  • Krok 7

    Do dużego garnka wlej olej, podgrzej go do temperatury około 150-160 ˚C. Dwiema łyżkami formuj podłużne racuchy i ostrożnie wrzucaj partiami na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

  • Krok 8

    Racuchy wyjmij na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem racuszki oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej