1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z budyniem i owocowym lukrem

Pączki z budyniem i owocowym lukrem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pączki z budyniem i owocowym lukrem to przepis, którego nie możecie przegapić - Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Mięciutkie ciasto, wewnątrz waniliowy budyń, a to wszystko polane pysznym, truskawkowo-malinowym lukrem... Po prostu palce lizać. Pączki smakują wyśmienicie i ładnie się prezentują, a to wszystko za sprawą lukru, którego kolor uzyskałam dzięki liofilizowanym owocom. Tak wykorzystane owoce, nie tylko nadają naturalnego i wyrazistego koloru, ale również pysznie smakują! Koniecznie wypróbujcie przepis, jestem pewna, że będziecie do niego wracać regularnie! ;) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Śmietankę razem z cukrem, cukrem z wanilią i ok. 150 ml mleka umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i dodaj do rondelka jak tylko mleko ze śmietanką się zagotują. Mieszaj energicznie do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Następnie przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, i odstaw do wystudzenia, a następnie schłodzenia.

    budyn waniliowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Wlej roztopione i wystudzone masło.

    maka, drożdże suszone instant, jajka, cukier, mleko, rozpuszczone masło
  • Krok 2

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące).

    wyrobione ciasto drożdżowe
  • Krok 3

    Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 4

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w cieple miejsce na około 1 h. Do garnka wlej olej, rozgrzej go do ok.175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

    wycinanie pączków z ciasta
  • Krok 5

    Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy nieco ostygną, każdy pączek nadziewaj budyniem np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.

    pączki i waniliowe nadzienie

Owocowy lukier:

  • Krok 1

    Liofilizowane owoce zmiksuj lub mocno rozgnieć na pył, wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i gorącą wodą. Gotowym lukrem polukruj pączki.

    lukier troskawkowo malinowy

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej