1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym

Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym są propozycją na spotkania ze znajomymi.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Podgrzej mleko, dodaj je razem z żółtkami do pozostałych składników i dokładnie zagnieć.

  • Krok 2

    Kiedy ciasto będzie już sprężyste, uformuj kulkę, posmaruj ją olejem, żeby nie wysychała i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

  • Krok 3

    Twarożek przełóż do miseczki i dodaj łyżkę mleka, by otrzymać odpowiednią konsystencję do smarowania.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.

  • Krok 5

    Połowę posmaruj ziołowym twarożkiem i przykryj drugą połową ciasta. Zaczynając od krótszego boku, nożem do krojenia pizzy pokrój ciasto na paski około 2 cm.

  • Krok 6

    Paski skręć kilkakrotnie i układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 7

    Paluchy przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem, posyp ziołami i sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej