1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Domowa chałka świąteczna

Domowa chałka świąteczna

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W odpowiedzi na pytanie "Czym pachnie dzieciństwo?" z pewnością wiele z Was wymieni ciasto drożdżowe 😋 To magiczny wypiek, który zapachem wypełnia cały dom - zapachem prawdziwego masła i słodkiej, chrupiącej kruszonki 😍

Domowa chałka świąteczna przywoła te odległe wspomnienia i idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - zapleciona we wdzięczny warkocz będzie nie tylko jego ozdobą, ale też smacznym elementem świątecznego śniadania.

W ferworze wielkanocnych przygotowań 🐇warto usprawnić sobie pracę w kuchni🍽️ - domową chałkę świąteczną upieczesz z wykorzystaniem drożdży suszonych instant Dr. Oetkera, które nie wymagają sporządzania rozczynu.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego na chałkę:

  • Krok 1

    W misie miksera umieść mąkę, drożdże, oba cukry i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

    w misie miksera sypkie składniki, obok drożdże suszone i cukier z wanilią
  • Krok 2

    Do wymieszanych składników dodaj żółtka i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego (z hakiem). 

    misa z sypkimi składnikami, miseczka z żółtkami, szklanka z mlekiem i rozpuszczone masło
  • Krok 3

    Do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiej struktury. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośniecią, aż podwoi objętość.

    w misie miksera wyrabiane ciasto drożdżowe, obok miseczka z roztopionym masłem

Kruszonka do domowej chałki świątecznej:

  • Krok 4

    W misie miksera umieść mąkę, cukier, cukier z wanilią i pokrojone w kostkę masło.

    w misie mąka, cukier, pokrojone w kostkę masło, obok opakowanie cukru z wanilią
  • Krok 5

    Całość krótko ucieraj do otrzymania kruszonki o konsystencji suchego piasku. 

    gotowa kruszonka w misie miksera

Zaplatanie chałki:

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 6 równych części.

    wyrośnięcie ciasto drożdżowe na blacie oprószonym mąką
  • Krok 7

    Każdą część ciasta zroluj na wałeczek o długości około 30 cm. Łącząc końce 3 wałków, zapleć warkocz. W ten sam sposób uformuj drugą chałkę.

    zapleciona w warkocz chałka, obok trzy wałeczki ciasta drożdżowego
  • Krok 8

    Zaplecione chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.

    blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na niej dwie zaplecione chałki
  • Krok 9

    Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

    miseczka z roztrzepanym jajkiem i miseczka z kruszonką, obok blacha z chałkami
  • Krok 10

    Posyp kruszonką i piecz około 40 minut w temperaturze 170°C.

    chałki na blasze, posypane kruszonką
  • Krok 11

    Upieczone chałki powinny mieć złocisty kolor. 

    upieczone chałki z kruszonką na blasze piekarnika
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/domowa-chalka-swiateczna

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej