Drożdżowe ślimaczki
Drożdżowe ślimaczki to idealna propozycja na słoną przekąskę. Podstawą jest pyszne krucho-drożdżowe ciasto, a dodatki wymieniaj w zależności od upodobań. Dziś w moim przepisie klasyka, czyli pieczarki, szynka, ser i zielona pietruszka. Polecam na każdą domową imprezę. 🎉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ślimaczków drożdżowych:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj.
-
Krok 2
Do suchych składników dodawaj stopniowo śmietanę i rozpuszczone masło. Zagnieć na jednolite ciasto, odłóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objetość (na ok. godzinę).
-
Krok 3
Pieczarki pokrój na małe plasterki i obsmaż na patelni do momentu odparowania wody. Następnie przełóż na sitko i odstaw do wystudzenia. Szynkę również pokrój na małe plasterki, a pietruszkę drobno posiekaj.
-
Krok 4
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
-
Krok 5
Posmaruj ketchupem, posyp serem, a następnie wyłóż szynkę, pieczarki i posyp wszystko pietruszką.
-
Krok 6
Całość zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając zlep oba jej końce. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości około 1,5 cm.
-
Krok 7
Ślimaczki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy, by ślimaczki nie skleiły się w czasie pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25 minut.
-
Papier do wypieków
Uniwersalny papier do pieczenia niezbędny w każdym domu!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-slimaczki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze