1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowe ślimaczki to idealna propozycja na słoną przekąskę. Podstawą jest pyszne krucho-drożdżowe ciasto, a dodatki wymieniaj w zależności od upodobań. Dziś w moim przepisie klasyka, czyli pieczarki, szynka, ser i zielona pietruszka. Polecam na każdą domową imprezę.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj.

  • Krok 2

    Do składników dodawaj stopniowo śmietanę i miękkie masło. Zagnieć na jednolite ciasto, odłóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objetość.

  • Krok 3

    Pieczarki pokrój na małe plasterki i obsmaż na patelni do momentu odparowania wody. Następnie przełóż na sitko i odstaw do wystudzenia. Szynkę również pokrój na małe plasterki, a pietruszkę drobno posiekaj.

  • Krok 4

    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

  • Krok 5

    Posmaruj ketchupem, posyp serem, a następnie wyłóż szynkę, pieczarki i posyp wszystko pietruszką.

  • Krok 6

    Całość zwiń jak roladę, delikatnie dociskając zlep oba jej końce. Pokrój ostrym nożem w plastry o grubości około 1,5 cm.

  • Krok 7

    Ślimaczki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy, by ślimaczki nie skleiły się w czasie pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej