1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Klasyczne pączki z czekoladą

Klasyczne pączki z czekoladą

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Klasyczne pączki z czekoladą. Mięciutkie, pulchne ciasto, wypełniłam pysznym aksamitnym, czekoladowym nadzieniem. Po usmażeniu, wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem i gotowe - po prostu palce lizać (dosłownie ;))! Są naprawdę pyszne i wyglądają jak z najlepszej cukierni. Pączki są bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo klasyczne ciasto możecie wypełnić niemalże każdym dodatkiem na który macie ochotę! :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Przygotuj czekoladę mleczną, gorzką i śmietankę 30%.

    czekolada mleczna, czekolada gorzka i śmietanka 30%
  • Krok 2

    Śmietankę podgrzej w garnku, ale nie zagotowuj. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzony krem przykryj folią spożywczą tak, żeby stykał się z kremem i odstaw do lodówki na około 3 godziny.

    krem czekoladowy

Ciasto:

  • Krok 3

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Wlej roztopione i wystudzone masło.

    maka, drożdże suszone instant, jajka, mleko, cukier, spirytus
  • Krok 4

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące).

    wyrobione ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 6

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.

    wycinanie pączków z ciasta drożdżowego
  • Krok 7

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 8

    Wystudzone pączki nadziewaj czekoladą np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej