1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Klasyczne pączki z czekoladą

Klasyczne pączki z czekoladą

idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyczne pączki z czekoladą.🍫 Mięciutkie, pulchne ciasto, wypełniłam pysznym aksamitnym, czekoladowym nadzieniem. Po usmażeniu wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem i gotowe - po prostu palce lizać (dosłownie😉)! Są naprawdę pyszne i wyglądają jak z najlepszej cukierni. Pączki są bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo klasyczne ciasto możecie wypełnić niemalże każdym dodatkiem na który macie ochotę! 🍩

↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 1

    Przygotuj czekoladę mleczną, gorzką i śmietankę 30%.

    czekolada mleczna i czekolada gorzka w osobnych miseczkach oraz śmietanka 30% w rondelku
  • Krok 2

    Śmietankę podgrzej w garnku, ale nie zagotowuj. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzony krem przykryj folią spożywczą tak, żeby stykał się z jego powierzchnią i odstaw do lodówki na około 3 godziny.

    czekolada mleczna i gorzka rozpuszczone ze śmietanką w rondelku

Ciasto na klasyczne pączki z czekoladą:

  • Krok 3

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Na koniec wlej masło.

    mąka i sól w misce, obok cukier i jajka w osobnych miseczkach, mleko w szklance, spirytus w kieliszku, roztopione masło w rondelku oraz opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera
  • Krok 4

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być lekko klejące).

    w misce wyrobione ciasto drożdżowe na klasyczne pączki z czekoladą
  • Krok 5

    Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki w misce
  • Krok 6

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

    wycinanie krążków z ciasta drożdżowego na pączki za pomocą szklanki
  • Krok 7

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 8

    Wystudzone pączki nadziewaj czekoladą, np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/klasyczne-paczki-z-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej