Klasyczne pączki z czekoladą


Klasyczne pączki z czekoladą. Mięciutkie, pulchne ciasto, wypełniłam pysznym aksamitnym, czekoladowym nadzieniem. Po usmażeniu, wystarczy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem i gotowe - po prostu palce lizać (dosłownie ;))! Są naprawdę pyszne i wyglądają jak z najlepszej cukierni. Pączki są bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo klasyczne ciasto możecie wypełnić niemalże każdym dodatkiem na który macie ochotę! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie:
-
Krok 1
Przygotuj czekoladę mleczną, gorzką i śmietankę 30%.
-
Krok 2
Śmietankę podgrzej w garnku, ale nie zagotowuj. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzony krem przykryj folią spożywczą tak, żeby stykał się z kremem i odstaw do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto:
-
Krok 3
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Wlej roztopione i wystudzone masło.
-
Krok 4
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące).
-
Krok 5
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.
-
Krok 6
Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
-
Krok 7
Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-
Krok 8
Wystudzone pączki nadziewaj czekoladą np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze