1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Warkocz drożdżowy

Warkocz drożdżowy

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W przepisach na drożdżowe wypieki nie może zabraknąć słodkich warkoczy z kruszonką. Cóż może być lepszego na niedzielne śniadanie albo na podwieczorek ze szklanką mleka? :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąke przesiej do miski, dodałam drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 1

    Następnie dodaj jajka, wodę i roztopione masło. Ciasto starannie zagniataj przez kilka minut. Może się trochę kleić.

  • Krok 1

    Po zagnieceniu przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do podwojenia objętości.

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 4 równe części. Jeżeli będzie zbyt klejące, podsyp je lekko mąką. Każdą z części podziel z kolei na trzy i uformuj z nich 3 wałki o długości około 27 cm.

  • Krok 1

    Zapleć z nich warkocze tradycyjną metodą, a końce sklej i podwiń pod spód. Z pozostałymi porcjami postąp tak samo.

  • Krok 1

    Warkocze ułóż na dwóch blaszkach z wyposarzenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Kruszonka:

  • Krok 1

    Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieć na na kruszonkę.

  • Krok 1

    Wyrośnięte warkocze posmaruj na wierzchu jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej