Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to propozycja, której nie może zabraknąć w sezonie jagodowym. Chrupiąca kruszonka połączona z dojrzałymi jagodami tworzy smaczny, letni deser 🏖️ Przygotowanie tego smakołyku jest szybkie, a aromat jedyny w swoim rodzaju! 😊 Planujecie piknik czy mini przyjęcie– ciasto drożdżowe z leśnymi owocami i kruszonką jest strzałem w dziesiątkę. Oczywiście najlepiej smakuje niedługo po upieczeniu. Zapraszam na letnią ucztę. 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jak przygotować ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Jajka roztrzep i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na końcu stopniowo dodając olej.
-
Może się przydać
Drożdż suszone Dr. Oetkera to idealne rozwiązanie dla Twojej kuchni! Zawsze pod ręką, ekspresowe w przygotowaniu i nie wymagają przechowywania w lodówce. W odróżnieniu od tradycyjnych drożdży nie musisz przygotowywać rozczynu.
-
Krok 2
Ciasto przykryj dokładanie ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości
Kruszonka:
-
Krok 3
W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając ją z podanych składników.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm.
-
Krok 5
Na ciasto przełóż umyte i osuszone jagody.
-
Krok 6
Wierzch posyp kruszonką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 ˚C i piecz 40 minut do suchego patyczka.
Zapach ciepłego ciasta drożdżowego z jagodami i kruszonką wypełni zwabi każdego!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-z-jagodami-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze