1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami podane na fioletowych talerzykach, Obok w szklance mleko i kwiaty.
Ciasto drożdżowe z jagodami podane na fioletowych talerzykach, Obok w szklance mleko i kwiaty.
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to propozycja, której nie może zabraknąć w sezonie jagodowym. Chrupiąca kruszonka połączona z dojrzałymi jagodami tworzy smaczny, letni deser 🏖️ Przygotowanie tego smakołyku jest szybkie, a aromat jedyny w swoim rodzaju! 😊 Planujecie piknik czy mini przyjęcie– ciasto drożdżowe z leśnymi owocami i kruszonką jest strzałem w dziesiątkę. Oczywiście najlepiej smakuje niedługo po upieczeniu. Zapraszam na letnią ucztę. 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jak przygotować ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Jajka roztrzep i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na końcu stopniowo dodając olej.

    Mąka pszenna z drożdżami i szczyptą soli w miesce. Obok cukier, ciepłe mleko, olej i jajka w osobnych miseczkach.
  • Może się przydać

    Drożdż suszone Dr. Oetkera to idealne rozwiązanie dla Twojej kuchni! Zawsze pod ręką, ekspresowe w przygotowaniu i nie wymagają przechowywania w lodówce. W odróżnieniu od tradycyjnych drożdży nie musisz przygotowywać rozczynu.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Ciasto przykryj dokładanie ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości

    Zagniecione ciasto w misce.

Kruszonka:

  • Krok 3

    W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając ją z podanych składników.

    Zagnieciona kruszonka w misce.
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misce.
  • Krok 5

    Na ciasto przełóż umyte i osuszone jagody.

    Ciasto w foremce posypane jagodami.
  • Krok 6

    Wierzch posyp kruszonką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 ˚C i piecz 40 minut do suchego patyczka.

    Zapach ciepłego ciasta drożdżowego z jagodami i kruszonką wypełni zwabi każdego!

    CIasto w foremce posypane kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-z-jagodami-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej