Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem


Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem, to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wielkopolskich rogali świętomarcińskich. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Wypróbuj mój sprawdzony przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie:
-
Krok 1
Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut, odcedź, a następnie zmiel.
-
Krok 2
Wymieszaj go z miodem, cukrami i masłem. Migdały, orzechy włoskie i żurawinę posiekaj. Bakalie wymieszaj z makiem i ekstraktem migdałowym.
-
Krok 3
Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą makową. Masę odstaw do lodówki na czas przygotowania.
Ciasto:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do tarty o średnicy 28 cm (możesz też użyć tortownicy) wysmaruj masłem.
-
Krok 5
Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj miękkie masło, żółtka, szczyptę soli i mleko.
-
Krok 6
Zagnieć dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formowanie ślimaczków:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski, zagnieć i podziel na dwie części.
-
Krok 8
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt.
-
Krok 9
Na rozwałkowanym cieście nałóż równomiernie nadzienie makowe.
-
Krok 10
Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku, a następnie pokrój na 3 cm plastry.
-
Krok 11
Ślimaczki ułóż obok siebie w formie, przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
-
Krok 12
Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do zrumienienia się ciasta.
Lukier:
-
Krok 13
Cukier puder przesiej przez sito. Dodaj do niego cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Dodaj 1,5 łyżki gorącej wody i ucieraj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukrem udekoruj jeszcze ciepłe ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze