1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem

Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem, to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wielkopolskich rogali świętomarcińskich.  Uwielbiają je dzieci i dorośli. Wypróbuj mój sprawdzony przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut, odcedź, a następnie zmiel.

    Mak zalany wrzątkiem
  • Krok 2

    Wymieszaj go z miodem, cukrami i masłem. Migdały, orzechy włoskie i żurawinę posiekaj. Bakalie wymieszaj z makiem i ekstraktem migdałowym.

    Mak wymieszany z miodem, cukrem i masłem, bakalie wymieszane z makiem i ekstraktem migdałowym Dr. Oetkera w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą makową. Masę odstaw do lodówki na czas przygotowania.

    Ubite białka i masa makowa w osobnych miseczkach

Ciasto:

  • Krok 1

     Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do tarty o średnicy 28 cm (możesz też użyć tortownicy) wysmaruj masłem.

    Forma do tarty wysmarowana masłem
  • Krok 2

    Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj miękkie masło, żółtka, szczyptę soli i mleko.

    Suche składniki w miseczce, pokrojone masło, żółtka i mleko
  • Krok 3

    Zagnieć dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Zagniecione ciasto w szklanej misce

Formowanie ślimaczków:

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski, zagnieć i podziel na dwie części.

    Zagniecione ciasto podzielone na dwie części w szklanej misce
  • Krok 2

    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt.

    Ciasto rozwałkowane na stolnicy na prostokąt
  • Krok 3

    Na rozwałkowanym cieście nałóż równomiernie nadzienie makowe.

    Nadzienie makowe wyłożone na rozwałkowane ciasto
  • Krok 4

    Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku, a następnie pokrój na 3 cm plastry.

    Ciasto drożdżowe z białym makiem zwinięte w roladę
  • Krok 5

    Ślimaczki ułóż obok siebie w formie, przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

    Ślimaczki drożdżowe ułożone obok siebie na blaszce
  • Krok 6

    Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do zrumienienia się ciasta.

    Upieczone drożdżowe ślimaczki z białym makiem

Lukier:

  • Krok 1

    Cukier puder przesiej przez sito. Dodaj do niego cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Dodaj 1,5 łyżki gorącej wody i ucieraj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukrem udekoruj jeszcze ciepłe ciasto.

    Upieczone drożdżowe ślimaczki z lukrem  w miseczce obok

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej