Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami, delikatna, puszysta z kawalkami węgierek. Całość zdobi piękny warkocz z ciasta. Polecam gorąco ten sprawdzony przepis. Wypróbuj koniecznie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Mleko podgrzej aby było ciepłe. Masło roztopuść.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokladnie wymieszaj.
-
Krok 3
Nastepnie dodaj jajka i mleka. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj masło i dokładnie wyrabiaj. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 4
Foremkę „keksówkę” o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 5
⅓ wyrośniętego ciasta odłóż na warkocz, a pozostałą część przełóż do formy. W ciasto powtykaj (dość mocno) kawałki śliwek.
-
Krok 6
Następnie mniejszy kawałek ciasta podziel na 3 równe części, zrób z nich wałki (około 35-40 cm), sklej je ze sobą na końcach i zapleć warkocz. Pamiętaj, aby zapleść warkocz dość luźno, by ciasto miało miejsce do wyrastania.
-
Krok 7
Gotowy warkocz ułóż na wierzchu w formie (warkocz na długość nie przykryje całej pierwszej warstwy ciasta zostanie ok 1,5 cm z obu stron) i lekko rozepchnij go dłońmi na boki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 8
Po tym czasie, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i piekcz około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze