1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

puszysta drożdżówka z warkoczem i śliwkami posypana cukrem pudrem na kartce do studzenia - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami - delikatna, puszysta, z kawałkami węgierek. Całość zdobi piękny warkocz z ciasta. Polecam gorąco ten sprawdzony przepis. Wypróbuj koniecznie! 💜

Sprawdź także nasze porady:

↪️ Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

↪️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżówki z warkoczem i śliwkami:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Masło rozpuść.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokladnie wymieszaj.

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

  • Krok 3

    Nastepnie dodaj jajka i mleko. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj masło i dokładnie wyrabiaj. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką tak, aby go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 4

    Foremkę keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Krok 5

    ⅓ wyrośniętego ciasta odłóż na warkocz, a pozostałą część przełóż do formy. W ciasto powtykaj (dość mocno) kawałki śliwek.

  • Krok 6

    Następnie mniejszy kawałek ciasta podziel na 3 równe części, zrób z nich wałki (około 35-40 cm), sklej je ze sobą na końcach i zapleć warkocz. Pamiętaj, aby zapleść warkocz dość luźno, by ciasto miało miejsce do wyrastania.

  • Krok 7

    Gotowy warkocz ułóż na wierzchu w formie (warkocz na długość nie przykryje całej pierwszej warstwy ciasta zostanie ok. 1,5 cm z obu stron) i lekko rozepchnij go dłońmi na boki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Po tym czasie wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i piecz około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

     

  • Natalia poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka-z-warkoczem-i-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej