Ciasta drożdżowe

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

puszysta drozdżówka z warkoczem i śliwkami

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

  • 03:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
12
Średni

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami, delikatna, puszysta z kawalkami węgierek. Całość zdobi piękny warkocz z ciasta. Polecam gorąco ten sprawdzony przepis. Wypróbuj koniecznie!

Składniki

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Drożdży instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • Około 220 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych)
  • Jajko + łyżka wody do posmarowania ciasta
  • Cukier puder do posypania
Wskazówki

Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

Krok 1

Mleko podgrzej aby było ciepłe. Masło roztopuść.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokladnie wymieszaj.

Krok 3

Nastepnie dodaj jajka i mleka. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj masło i dokładnie wyrabiaj. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 4

Foremkę „keksówkę” o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Krok 5

⅓ wyrośniętego ciasta odłóż na warkocz, a pozostałą część przełóż do formy. W ciasto powtykaj (dość mocno) kawałki śliwek.

Krok 6

Następnie mniejszy kawałek ciasta podziel na 3 równe części, zrób z nich wałki (około 35-40 cm), sklej je ze sobą na końcach i zapleć warkocz. Pamiętaj, aby zapleść warkocz dość luźno, by ciasto miało miejsce do wyrastania.

Krok 7

Gotowy warkocz ułóż na wierzchu w formie (warkocz na długość nie przykryje całej pierwszej warstwy ciasta zostanie ok 1,5 cm z obu stron) i lekko rozepchnij go dłońmi na boki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Po tym czasie, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i piekcz około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Drożdży instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • Około 220 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych)
  • Jajko + łyżka wody do posmarowania ciasta
  • Cukier puder do posypania
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe