1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki klasyczne

Pączki klasyczne

klasyczne pączki z lukrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Przepis na klasyczne pączki. Żadne pączki nie smakują tak dobrze, jak te samodzielnie przygotowane w domu.🍩 Wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Świeżutkie i pachnące! Możecie je nadziewać ulubioną konfiturą lub dżemem. Ja najbardziej lubię tradycyjne z konfiturą różaną i lukrem.😃 Jeżeli masz taką, bardzo polecam. Zatem do dzieła! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie klasycznych pączków:

  • Krok 1

    Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. 

  • Krok 2

    Przesiej mąkę wraz z drożdżami do miski i dokładnie wymieszaj. 

  • Krok 3

    Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. 

  • Krok 4

    Wlej roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (gotowe ciasto powinno być nieco klejące).

  • Krok 5

    Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  • Krok 6

    Po tym czasie ciasto na pączki wyjmij na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 8 cm wycinaj z ciasta kółka i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Smażenie pączków:

  • Krok 7

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do ok. 175°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo - wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

  • Krok 8

    Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie pączków konfiturą:

  • Krok 9

    Kiedy pączki nieco ostygną, każdy z nich nadziewaj konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

  • Krok 10

    Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotuj lukier i polej nim pączki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-klasyczne

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej