Pączki klasyczne

Przepis na klasyczne pączki. Żadne pączki nie smakują tak dobrze jak te – samodzielnie przygotowane w domu. Wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Świeżutkie i pachnące! Możecie je nadziewać ulubioną konfiturą lub dżemem. Ja najbardziej lubię tradycyjne z konfiturą różaną! Jeżeli macie taką, bardzo polecam. Zatem do dzieła. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku, następnie odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 2
Przesiej mąkę wraz z drożdżami do miski i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników.
-
Krok 4
Wlej roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (gotowe ciasto powinno być nieco klejące).
-
Krok 5
Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Krok 6
Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Smażenie:
-
Krok 7
Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.
Nadziewanie:
-
Krok 8
Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-
Krok 9
Kiedy nieco ostygły, każdy z pączków nadziej konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.
-
Krok 10
Z cukru pudru, wody i soku z cytryny w miseczce wymieszaj lukier i polej nim pączki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze