Ciasta drożdżowe

Pączki klasyczne

pączki z lukrem podane na paterze

Pączki klasyczne

  • 02:00
  • 20
  • Średni
02:00
20
Średni

Przepis na klasyczne pączki. Żadne pączki nie smakują tak dobrze jak te – samodzielnie przygotowane w domu. Wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Świeżutkie i pachnące! Możecie je nadziewać ulubioną konfiturą lub dżemem. Ja najbardziej lubię tradycyjne z konfiturą różaną! Jeżeli macie taką, bardzo polecam. Zatem do dzieła. :)

Składniki

Ciasto:
  • 80 g masła roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • Olej lub smalec do smażenia
Nadzienie:
  • 200 g ulubionej konfitury
Dekoracja:
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku, następnie odstaw do wystygnięcia. 

Krok 2

Przesiej mąkę wraz z drożdżami do miski i dokładnie wymieszaj. 

Krok 3

Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. 

Krok 4

Wlej roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (gotowe ciasto powinno być nieco klejące).

Krok 5

Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Krok 6

Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.

Smażenie:

Krok 7

Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

Nadziewanie:

Krok 8

Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Krok 9

Kiedy nieco ostygły, każdy z pączków nadziej konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. 

Krok 10

Z cukru pudru, wody i soku z cytryny w miseczce wymieszaj lukier i polej nim pączki.

Składniki
Ciasto:
  • 80 g masła roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • Olej lub smalec do smażenia
Nadzienie:
  • 200 g ulubionej konfitury
Dekoracja:
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe