1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki klasyczne

Pączki klasyczne

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepis na klasyczne pączki. Żadne pączki nie smakują tak dobrze jak te – samodzielnie przygotowane w domu. Wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Świeżutkie i pachnące! Możecie je nadziewać ulubioną konfiturą lub dżemem. Ja najbardziej lubię tradycyjne z konfiturą różaną! Jeżeli macie taką, bardzo polecam. Zatem do dzieła. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Masło rozpuść w rondelku, następnie odstaw do wystygnięcia. 

  • Krok 2

    Przesiej mąkę wraz z drożdżami do miski i dokładnie wymieszaj. 

  • Krok 3

    Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. 

  • Krok 4

    Wlej roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (gotowe ciasto powinno być nieco klejące).

  • Krok 5

    Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  • Krok 6

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.

Smażenie:

  • Krok 1

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do około 175°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

Nadziewanie:

  • Krok 1

    Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

  • Krok 2

    Kiedy nieco ostygły, każdy z pączków nadziej konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. 

  • Krok 3

    Z cukru pudru, wody i soku z cytryny w miseczce wymieszaj lukier i polej nim pączki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej