Ciasta drożdżowe

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

  • 01:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
01:00
10
Średni

Parowańce posiadają wiele różnych nazw - pyzy drożdżowe, pampuchy czy parzaki. Jednak zawsze chodzi o jedną i tę samą potrawę.  Śliwki węgierki idealnie nadają się do uzupełnienia naszego deseru.

Składniki

  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 10 dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie Sosu o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Wskazówki

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Krok 1

Drożdże wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli.

Krok 2

Masło rozpuść w rondelku i odstaw, by przestygło. Do suchych składników dodaj podgrzane mleko, jajka i przestudzone masło.

Krok 3

Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie przełóż je do miski, oprósz lekko mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania - na około 1 godzinę.

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Krok 4

Umyte śliwki nacinaj wzdłuż do połowy, aby tylko pozbyć się pestki i pozostawić śliwkę w całości.

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Krok 5

Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, podziel je na 10 równych części.

Krok 6

Każdą część lekko rozpłaszcz, w środek nadziewaj śliwki. Ciasto dokładnie sklejaj, zawijając je pod spód. Bułeczki ułóż na oprószonym mąką blacie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Krok 7

W tym czasie zagotuj wodę w garnku, do gotowania na parze. Wyrośnięte bułki gotuj na parze przez około 10-12 minut.

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Krok 8

Parowańce podawaj polane jogurtem wymieszanym z cynamonem oraz owocowym sosem.

Składniki
  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 10 dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie Sosu o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe