1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Drożdżowe parowańce ze śliwkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Parowańce posiadają wiele różnych nazw - pyzy drożdżowe, pampuchy czy parzaki. Jednak zawsze chodzi o jedną i tę samą potrawę.  Śliwki węgierki idealnie nadają się do uzupełnienia naszego deseru.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Drożdże wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli.

  • Krok 2

    Masło rozpuść w rondelku i odstaw, by przestygło. Do suchych składników dodaj podgrzane mleko, jajka i przestudzone masło.

  • Krok 3

    Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie przełóż je do miski, oprósz lekko mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania - na około 1 godzinę.

  • Krok 1

    Umyte śliwki nacinaj wzdłuż do połowy, aby tylko pozbyć się pestki i pozostawić śliwkę w całości.

  • Krok 1

    Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, podziel je na 10 równych części.

  • Krok 2

    Każdą część lekko rozpłaszcz, w środek nadziewaj śliwki. Ciasto dokładnie sklejaj, zawijając je pod spód. Bułeczki ułóż na oprószonym mąką blacie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.

  • Krok 1

    W tym czasie zagotuj wodę w garnku, do gotowania na parze. Wyrośnięte bułki gotuj na parze przez około 10-12 minut.

  • Krok 1

    Parowańce podawaj polane jogurtem wymieszanym z cynamonem oraz owocowym sosem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej