1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Dyniowy chlebek odrywany

Dyniowy chlebek odrywany

odrywany chlebek dyniowy posypany pestkami dyni w czarnej keksówce - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam po przepis na dyniowy chlebek odrywany. Drożdżowe ciasto dyniowe doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami - czy może być coś smaczniejszego na weekendowe, niespieszne popołudnie? Zachęcam do serwowania go na ciepło, zaraz po upieczeniu. Polecam! 🎃

↪️ Sprawdź od razu, jak przygotować puree (mus) z dyni! ↩️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chlebka dyniowego odrywanego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Do miski z suchymi składnikami przelej podgrzane mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć. Na końcu dodaj miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

  • Krok 3

    Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na chlebek dyniowy do wyrośnięcia - do momentu podwojenia objętości.

Nadzienie ziołowe:

  • Krok 4

    Natkę pietruszki zblenduj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kawałkami sera, przypraw do smaku.

Formowanie chlebka dyniowego:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał tyle, co długość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm.

  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 6

    Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.

  • Krok 7

    Przełożony prostokątny chlebek podziel na 6 kwadratowych kawałków, układaj je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Chlebek posyp pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/dyniowy-chlebek-odrywany

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej