Ciasta drożdżowe

Dyniowy chlebek odrywany

odrywany chlebek dyniowy

Dyniowy chlebek odrywany

  • 02:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
14
Średni

Zapraszam po przepis na dyniowy chlebek odrywany. Drożdżowe ciasto dyniowe doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami, czy może być coś smaczniejszego na weekendowe, niespieszne popołudnie...? Zachęcam do serwowania go na ciepło, zaraz po upieczeniu. Polecam!

Składniki

Ciasto drożdżowe::
  • 350 g maki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 180 g puree z pieczonej dyni (około ¾ szklanki)
  • 30 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • Pęczek natki pietruszki
  • 125 ml oliwy
  • Ząbek czosnku
  • 100 g sera cheddar
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
Dodatkowo:
  • Pestki dyni do posypania
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Do miski z suchymi składnikami przelej podgrzane mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, na końcu dodaj miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Krok 3

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - do momentu podwojenia objętości.

Nadzienie:

Krok 4

Natkę pietruszki zblenduj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kawałkami sera, przypraw do smaku.

Formowanie chlebka:

Krok 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał szerokość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm.

Krok 6

Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.

Krok 7

Przełożony prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, układaj je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Chlebek posyp pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Składniki
Ciasto drożdżowe::
  • 350 g maki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 180 g puree z pieczonej dyni (około ¾ szklanki)
  • 30 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • Pęczek natki pietruszki
  • 125 ml oliwy
  • Ząbek czosnku
  • 100 g sera cheddar
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
Dodatkowo:
  • Pestki dyni do posypania
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe