Dyniowy chlebek odrywany
Zapraszam po przepis na dyniowy chlebek odrywany. Drożdżowe ciasto dyniowe doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami - czy może być coś smaczniejszego na weekendowe, niespieszne popołudnie? Zachęcam do serwowania go na ciepło, zaraz po upieczeniu. Polecam! 🎃
↪️ Sprawdź od razu, jak przygotować puree (mus) z dyni! ↩️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chlebka dyniowego odrywanego:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Do miski z suchymi składnikami przelej podgrzane mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć. Na końcu dodaj miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
-
Krok 3
Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na chlebek dyniowy do wyrośnięcia - do momentu podwojenia objętości.
Nadzienie ziołowe:
-
Krok 4
Natkę pietruszki zblenduj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kawałkami sera, przypraw do smaku.
Formowanie chlebka dyniowego:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał tyle, co długość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 6
Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.
-
Krok 7
Przełożony prostokątny chlebek podziel na 6 kwadratowych kawałków, układaj je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Chlebek posyp pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/dyniowy-chlebek-odrywany |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze