Dyniowy chlebek odrywany

Zapraszam po przepis na dyniowy chlebek odrywany. Drożdżowe ciasto dyniowe doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami, czy może być coś smaczniejszego na weekendowe, niespieszne popołudnie...? Zachęcam do serwowania go na ciepło, zaraz po upieczeniu. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Do miski z suchymi składnikami przelej podgrzane mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, na końcu dodaj miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
-
Krok 3
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - do momentu podwojenia objętości.
Nadzienie:
-
Krok 4
Natkę pietruszki zblenduj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kawałkami sera, przypraw do smaku.
Formowanie chlebka:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał szerokość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm.
-
Krok 6
Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.
-
Krok 7
Przełożony prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, układaj je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Chlebek posyp pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze