1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Dyniowy chlebek odrywany

Dyniowy chlebek odrywany

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam po przepis na dyniowy chlebek odrywany. Drożdżowe ciasto dyniowe doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami, czy może być coś smaczniejszego na weekendowe, niespieszne popołudnie...? Zachęcam do serwowania go na ciepło, zaraz po upieczeniu. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Do miski z suchymi składnikami przelej podgrzane mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, na końcu dodaj miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

  • Krok 3

    Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - do momentu podwojenia objętości.

Nadzienie:

  • Krok 4

    Natkę pietruszki zblenduj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kawałkami sera, przypraw do smaku.

Formowanie chlebka:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał szerokość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm.

  • Krok 6

    Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.

  • Krok 7

    Przełożony prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków, układaj je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Chlebek posyp pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej