1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na puszyste drożdżówki z owocami lata. Na drugie śniadanie pasują idealnie :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

  • Krok 2

    Do miski przesiej mąkę, po czym dodaj do niej suche składniki: drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i mleko z masłem. Ciasto starannie zagniataj przez kilka minut. Nie przejmuj się, jeżeli będzie się trochę kleiło – tak ma być.

  • Krok 3

    Po zagnieceniu przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kruszonka:

  • Krok 4

    W trakcie wyrastania ciasta,przygotuj owoce i kruszonkę. Wszystkie składniki – mąkę, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone masło zagniotłam i pokruszyłam palcami na kruszonkę.

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 5

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

  • Krok 6

    Kiedy ciasto już wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i podziel na 16 równych części.

  • Krok 7

    Z każdej z nich uformuj bułeczkę, a po środku zrób wgłębienie i nałóż po łyżce serka waniliowego. Na serek ułóż truskawki i posyp kruszonką.

  • Krok 8

    Układaj je na blaszce i zostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Kiedy podroną, posmaruj je na brzegach jajkiem roztrzepanym z wodą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej