1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

drożdżówki z truskawkami i kruszonką
drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na puszyste drożdżówki z owocami lata. Na drugie śniadanie pasują idealnie! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami:

  • Krok 1

    W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

  • Krok 2

    Do miski przesiej mąkę i dodaj suche składniki: drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i mleko z masłem. Ciasto starannie zagniataj przez kilka minut. Nie przejmuj się, jeżeli będzie się trochę kleiło – tak ma być.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Po zagnieceniu przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kruszonka:

  • Krok 4

    W trakcie wyrastania ciasta przygotuj owoce i kruszonkę. Wszystkie składniki – mąkę, cukier, cukier wanilinowy i pokrojone masło zagnieć i pokrusz palcami na kruszonkę. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce w kostkę.

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 5

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 6

    Kiedy ciasto już wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i podziel na 16 równych części.

  • Krok 7

    Z każdej z nich uformuj bułeczkę. Na jej środku zrób wgłębienie i nałóż po łyżce serka waniliowego. Na serek ułóż truskawki i posyp kruszonką.

  • Krok 8

    Drożdżówki z truskawkami układaj na blaszce i zostaw na około pół godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podroną, posmaruj je na brzegach jajkiem roztrzepanym z wodą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej