Rogaliki z twarogiem
Dzisiaj przygotowałam drożdżowe rogaliki z twarogiem, którym nikt się nie oprze.😉 Ten prosty przepis znakomicie sprawdzi się jako drugie śniadanie, podwieczorek lub słodka przekąska. Polecam! ☕
✔️ Zobacz także wpis: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na rogaliki z twarogiem:
-
Krok 1
Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej drożdże, dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj cukier, sól, jajka oraz letnie mleko i zacznij zagniatać ciasto. Pod koniec zagniatania wlej roztopione masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne.
-
Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Pamiętaj, że ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, osłoniętym od przeciągów i nagłych zmian temperatury.
Nadzienie twarogowe:
-
Krok 4
Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka, po czym wszystko rozgnieć widelcem.
Formowanie rogalików z twarogiem:
-
Krok 5
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć (jeżeli ciasto będzie się kleiło, podsyp je odrobinę mąką). Następnie podziel na 4 części i każdą z nich kolejno rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm.
-
Krok 7
Ostrym nożem wycinaj trójkąty o małej podstawie i długich bokach.
-
Krok 8
U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce masy serowej i zawijaj je w kierunku od podstawy do wierzchołka (koniec wierzchołka trójkąta powinien znaleźć się pod spodem rogalika).
-
Krok 9
Rogaliki układaj na przygotowanych blachach, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C
Przed pieczeniem rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Krok 10
Rogaliki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź i posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogaliki-z-twarogiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze