1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dzisiaj przygotowałam drożdżowe rogaliki z twarogiem, którym nikt się nie oprze. Ten prosty przepis znakomicie sprawdzi się jako drugie śniadanie, bądź przekąska. Polecam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia składników. 

  • Krok 2

    Następnie dodaj cukier, sól, jajka oraz letnie mleko i zacznij zagniatać ciasto. Pod koniec zagniatania wlej roztopione masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. 

  • Krok 3

    Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Pamiętaj, że ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, osłoniętym od przeciągów i nagłych zmian temperatury.

Nadzienie

  • Krok 4

    Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka, po czym wszystko rozgnieć widelcem na serowa masę.

Formowanie rogalików

  • Krok 5

    Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je papierem. 

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć (jeżeli ciasto będzie się kleiło podsyp je odrobinę mąką). Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą z nich kolejno rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm.

  • Krok 7

    Ostrym nożem wycinaj trójkąty o małej podstawie i długich bokach.

  • Krok 8

    U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce masy serowej i zawijaj je w kierunku od podstawy do wierzchołka (koniec wierzchołka trójkąta powinien znaleźć się pod spodem rogalika).

  • Krok 9

    Rogaliki układaj na przygotowanych blachach, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C

  • Krok 10

    Rogaliki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia.

  • Krok 11

    Po upieczeniu rogaliki wystudź, a następnie posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej