1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem

rogalik drożdżowy z twarogiem oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dzisiaj przygotowałam drożdżowe rogaliki z twarogiem, którym nikt się nie oprze.😉 Ten prosty przepis znakomicie sprawdzi się jako drugie śniadanie, podwieczorek lub słodka przekąska. Polecam! ☕

✔️ Zobacz także wpis: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na rogaliki z twarogiem:

  • Krok 1

    Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej drożdże, dokładnie wymieszaj. 

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Następnie dodaj cukier, sól, jajka oraz letnie mleko i zacznij zagniatać ciasto. Pod koniec zagniatania wlej roztopione masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. 

  • Krok 3

    Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Pamiętaj, że ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, osłoniętym od przeciągów i nagłych zmian temperatury.

Nadzienie twarogowe:

  • Krok 4

    Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka, po czym wszystko rozgnieć widelcem.

Formowanie rogalików z twarogiem:

  • Krok 5

    Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. 

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć (jeżeli ciasto będzie się kleiło, podsyp je odrobinę mąką). Następnie podziel na 4 części i każdą z nich kolejno rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm.

  • Krok 7

    Ostrym nożem wycinaj trójkąty o małej podstawie i długich bokach.

  • Krok 8

    U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce masy serowej i zawijaj je w kierunku od podstawy do wierzchołka (koniec wierzchołka trójkąta powinien znaleźć się pod spodem rogalika).

  • Krok 9

    Rogaliki układaj na przygotowanych blachach, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C

    Przed pieczeniem rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

  • Krok 10

    Rogaliki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź i posyp cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogaliki-z-twarogiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej