Drożdżowe paluchy z twarogiem - Przepis
Ciasta drożdżowe

Drożdżowe paluchy z twarogiem

Drożdżowe paluchy z twarogiem

  • 02:00
  • 15
  • Średni
02:00
15
Średni

Pyszne paluchy drożdżowe z twarogiem to klasyk wśród drożdżowych wypieków. Często można kupić je w cukierniach, jednak zazwyczaj ciasta jest w nich za dużo, a twarogu za mało. Dlatego w moim przepisie równoważę proporcje i w delikatnym cieście zamykam dość sporą ilość słodkiej serowej masy. Polecam. :)

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 30 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 żółtka
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu (można kupić mielony twaróg w kostkach lub ten zwykły zmielić blenderem)
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżek kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, ale nie spływającej)
Lukier:
  • Cukier puder
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Odrobina wody
Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 30 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 żółtka
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu (można kupić mielony twaróg w kostkach lub ten zwykły zmielić blenderem)
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżek kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, ale nie spływającej)
Lukier:
  • Cukier puder
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Odrobina wody
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe