1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe paluchy z twarogiem

Drożdżowe paluchy z twarogiem

drożdżowe paluchy zawijane z cytrynowym twarogiem i polane cytrynowym lukrem na kratce kuchennej - wszystkiego słodkiego
drożdżowe paluchy zawijane z cytrynowym twarogiem i polane cytrynowym lukrem na kratce kuchennej - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pyszne paluchy drożdżowe z twarogiem cytrynowym 🍋 to klasyk wśród drożdżowych wypieków. Często można kupić je w cukierniach, jednak zazwyczaj ciasta jest w nich za dużo, a twarogu za mało. Dlatego w moim przepisie równoważę proporcje i w delikatnym cieście zamykam dość sporą ilość słodkiej serowej masy. Polecam! :)

Sprawdź przy okazji nasze poradniki:

🍋 Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!

🍋 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki na ciasto umieść w misie i dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, mleko i masło - wyrabiaj na gładkie sprężyste ciasto.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (około 1,5 godziny).

Masa serowa:

  • Krok 3

    Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą połącz przy użyciu miksera.

Formowanie paluchów drożdżowych z twarogiem:

  • Krok 4

    Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. 

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o szerokości około 15 cm, a następnie przetnij go na pół na dwa mniejsze prostokąty. Jeden płat ciasta posmaruj równomiernie masą serową, a następnie przykryj drugim i lekko dociśnij.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

  • Krok 6

    Wygładź lekko na całej powierzchni i ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, potnij ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek ciasta skręć kilka razy i układaj na blasze w odstępach. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 7

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Następnie posmaruj paluchy białkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.

  • Krok 8

    Wymieszaj ze sobą składniki na lukier i posmaruj nim gotowe paluchy drożdżowe z twarogiem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-paluchy-z-twarogiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej