1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Chałka

Chałka

chałka drożdżowa z kruszonką pokrojona na desce- wszystkiego słodkiego
chałka drożdżowa z kruszonką pokrojona na desce- wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Główną zasadą, która tyczy się domowego pieczywa to cierpliwość w jego przygotowaniu. Aby upiec chleb potrzebujemy zakwasu, który aby był idealny musi w spokoju poczekać aby dojrzeć około 5 dni. Nie chcesz aż tyle czekać?

Spokojnie! Drożdżowa chałka jest zdecydowanie mniej absorbująca i niemniej pyszna.

Tradycyjna chałka to pieczywo żydowskie, jadane w czasie szabatu i najważniejszych świąt judaizmu. Jest puszysta, lekko słona i bardzo, ale za to bardzo smaczna.

W Polsce chałkę jada się w wersji słodkiej z dodatkiem obowiązkowej kruszonki na wierzchu.

Moja chałka jest delikatna, mięciutka, a dobrze przechowana zachowa świeżość również następnego dnia. O ile nie zniknie szybciej. 😊

Ciasto drożdżowe z powodzeniem możesz zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce w misce przykrytej bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. O poranku wyjmujesz ciasto aby się ogrzało, dzielisz na dwie części, z każdej formujesz podłużne kawałki w kształcie cienkich bagietek i… rozpoczyna się magia! 😊 Chałkę drożdżową przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i możesz nakrywać do stołu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chałki drożdżowej:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Do misy wsyp mąkę pszenną, drożdże suszone, cukier, cukier z wanilią i sól. Dokładnie wymieszaj.

    mąka, sól, cukier, cukier z wanilią i drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • Drożdże suszone instant

    Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce

    Drożdże suszone instant
  • Krok 3

    Następnie do wymieszanych suchych składników dodaj jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło.

    Dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

    Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

    suche składniki, jajko, mleko i rozpuszczone masło na ciasto drożdżowe, robot kuchenny Bosch  OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Po wyrośnięciu lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 2 części. .

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na chałkę
  • Krok 5

    Obie części podziel na 3 równe kawałki i z każdego zrób wałek o długości około 30 cm. 

    ciasto drożdżowe podzielone na części do zaplatania chałki
  • Krok 6

    Złącz ze sobą końce trzech wałków i zaplataj jak klasyczny warkocz, przekładając je na przemian. Tak samo przygotuj drugą chałkę.

    Warkocze ułóż na wcześniej przygotowanej blasze, podwiń ich końce pod spód, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.

    W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.

    zaplatanie warkoczy z ciasta

Kruszonka do chałki:

  • Krok 7

    Zimne masło, cukier, cukier z wanilią i mąkę zagnieć na kruszonkę. 

    Kruszonkę odstaw do lodówki na czas ponownego wyrastania chałki.

    masło, cukier, mąka i cukier z wanilią Dr. Oetkera na kruszonkę

Wykończenie chałki:

  • Krok 8

    Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.

    zaplecione chałki przed pieczeniem
  • Krok 9

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.

    Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.

    Upieczone chałki z kruszonką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/chalka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej