Chałka
Główną zasadą, która tyczy się domowego pieczywa to cierpliwość w jego przygotowaniu. Aby upiec chleb potrzebujemy zakwasu, który aby był idealny musi w spokoju poczekać aby dojrzeć około 5 dni. Nie chcesz aż tyle czekać?
Spokojnie! Drożdżowa chałka jest zdecydowanie mniej absorbująca i niemniej pyszna.
Tradycyjna chałka to pieczywo żydowskie, jadane w czasie szabatu i najważniejszych świąt judaizmu. Jest puszysta, lekko słona i bardzo, ale za to bardzo smaczna.
W Polsce chałkę jada się w wersji słodkiej z dodatkiem obowiązkowej kruszonki na wierzchu.
Moja chałka jest delikatna, mięciutka, a dobrze przechowana zachowa świeżość również następnego dnia. O ile nie zniknie szybciej. 😊
Ciasto drożdżowe z powodzeniem możesz zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce w misce przykrytej bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. O poranku wyjmujesz ciasto aby się ogrzało, dzielisz na dwie części, z każdej formujesz podłużne kawałki w kształcie cienkich bagietek i… rozpoczyna się magia! 😊 Chałkę drożdżową przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i możesz nakrywać do stołu!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chałki drożdżowej:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Do misy wsyp mąkę pszenną, drożdże suszone, cukier, cukier z wanilią i sól. Dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant
Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce
-
Krok 3
Następnie do wymieszanych suchych składników dodaj jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło.
Dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto nie powinno zbytnio kleić się do rąk.
Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Krok 4
Po wyrośnięciu lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 2 części. .
-
Krok 5
Obie części podziel na 3 równe kawałki i z każdego zrób wałek o długości około 30 cm.
-
Krok 6
Złącz ze sobą końce trzech wałków i zaplataj jak klasyczny warkocz, przekładając je na przemian. Tak samo przygotuj drugą chałkę.
Warkocze ułóż na wcześniej przygotowanej blasze, podwiń ich końce pod spód, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.
Kruszonka do chałki:
-
Krok 7
Zimne masło, cukier, cukier z wanilią i mąkę zagnieć na kruszonkę.
Kruszonkę odstaw do lodówki na czas ponownego wyrastania chałki.
Wykończenie chałki:
-
Krok 8
Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
-
Krok 9
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/chalka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze