1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

pączki z ziemniakami z nadzieniem pistacjowym wszystkiego słodkiego
pączki z ziemniakami z nadzieniem pistacjowym wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli jeszcze nie wstawiliście ziemniaków na obiad, dorzućcie do garnka drugie tyle😉 Wykorzystacie je do genialnych pączków na tłusty czwartek 🍩🍩🍩Dodatek przeciśniętych przez praskę ziemniaków sprawi, że pączki będą przyjemnie wilgotne i pozostaną dłużej świeże!

A czym je nadziewać? Tylko najlepszym kremem! Połączenie kremowego serka mascarpone i pasty pistacjowej to idealne wypełnienie tych drożdżowych kuleczek🥰

Zobaczcie krok po kroku, jak przygotować pączki z ziemniakami🥔

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe

  • Krok 1

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij orzez tarkę lub zetrzyj na drobnych oczkach.

    składniki na pączki z ziemniakami
  • Krok 2

    Wszystkie składniki oprócz masła zagnieć. Na końcu dodaj zropuszczone masło i ponownie zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta.

     

    w miseczce masło Lurpak
  • Krok 3

    Zagniecione ciasto odstaw na około 40 minut po przykryciem.

    ciasto drożdżowe na pączki w misie
  • Krok 4

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki
  • Krok 5

    Ciasto ponownie zagnieć w kulkę, oprószając je mąką.

    zagnieciona kula ciasta drożdżowego
  • Krok 6

    Rozwałkuj na grubość około 1 cm i powicinaj kółka - możesz to zrobić przy pomocy szklanki.

    na blacie wycięte kółka ciasta drożdżowego na pączki
  • Krok 7

    Powycinane ciasto odstaw na około 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrastania.

    na papierze do pieczenia wyrastające pączki
  • Krok 8

    W wysokiej patelni lub garnnku rozgrzej olej.

    surowe pączki przed smażeniem na patelni
  • Krok 9

    Pączki smaż obu stron na złoty kolor.

    pączki z ziemniakami smażone na patelni
  • Tylka do nadziewania Bismarck

    Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady, czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

Nadziewanie pączków

  • Krok 10

    Pączki wypełnij ulubinym nadzieniem przy użyciu worka i końcówki do nadziewania pączków. 

    U mnie wersja z pistacjowym kremem na serku mascarpone.

    pistacjowe nadzienie do pączków na tłusty czwartek
  • Krok 11

    Z cukru pudru i wrzątku wymieszaj lukier i maczaj w nim pączki. Pistacje obierz z łupin. Wierzch pączków posyp pistacjami.

    w miseczce lukier, na desce posiekane pistacje
  • Krok 12

    Zobacz nasze wideo 📹

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-ziemniakami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej